- Ingen kontrollerer politiet

(NTB): Datatilsynets Knut Kaspersen hudfletter Justisdepartementet fordi ingen kontrollerer hvordan politiet behandler sensitive personopplysninger.

Datatilsynet mener Politi- og justisdepartementet er versting i klassen når det gjelder personvern. Forrige fredag fikk Kriminalomsorgen knusende kritikk etter elendig personvern og flere brudd på personopplysningsloven. Samtidig sliter politiet med gamle systemer og manglende sletterutiner.

Verken Datatilsynet eller Politidirektoratet fører kontroll med politiets behandling av sensitiv personinformasjon i registrene.

- Det er forstemmende når det er det samme departementet som også forvalter personopplysningsloven, sier avdelingsleder Knut B. Kaspersen i Datatilsynet til Computerworld.

Ansvarspulverisering

Justisdepartementet mener Datatilsynet har muligheten til å gjøre tilsyn, og i tilfeller der det er unntak i loven er det Politidirektoratet og Riksadvokaten som skal kontrollere politiet. Men ingen av dem gjør det.

- Vi kan se på den tekniske sikkerheten, men ikke på informasjonsflyten, sier Kaspersen.

Heller ikke Riksadvokaten har tilsyn med politiet.

- Det er Politidirektoratet som styrer og drifter registrene, sier statsadvokat Roar Østby.

Løsningen skulle være en ny politiregisterlov, med formål å rydde opp i uklare regler og gi Datatilsynet rett og plikt til å gjennomføre tilsyn med politiet, men arbeidet med denne loven har pågått i fem år uten at noe er skjedd.

Innrømmer treghet

Statssekretær Terje Moland Pedersen i Justisdepartementet innrømmer at arbeidet med ny politiregisterlov har gått tregt.

Statssekretær Terje Moland Pedersen (Ap) i Justisdepartementet mener arbeidet har gått tregt.

- Det har pågått et parallelt EU-arbeid, og vi har stått i stampe i forhold til de avklaringer som må gjøres der. Vi har mer arbeid igjen, sier Pedersen.

Han mener Datatilsynet og departementet er uenige om fremdriften i arbeidet, og reagerer sterkt på tilsynets anklager om at departementet er verst i klassen.

- Dette kommer svært overraskende. Justisdepartementet vil nå ta kontakt med Datatilsynet for å få klarhet i dette, sier statssekretæren til Computerworld. (©NTB)

Til toppen