KARRIERE

Ingen lønnsfest i IT-bransjen

Offentlig ansatte kommer bedre ut enn mange IT-folk i årets lønnsoppgjør, viser ferske tall.

3. juni 2008 - 07:08

IT-folk er er en priviligert gruppe. Ifølge ferske tall fra NAV er det behov for 3.500 IT-hoder i Norge. IT-ledigheten er nå rekordlav med bare 694 IT-ledige og en ledighetsprosent på under en prosent. Vi må helt tilbake til 1987 for å finne en tilsvarende lav ledighet.

Og arbeidsmarkedet blir stadig strammere. Dette stresser likevel ikke IT-bransjen, skal vi tro ferske tall.

På oppdrag fra IKT-Norge har Mercer gjort en undersøkelse mot 155 bedrifter fra 70 til 100 ansatte.

Tallene viser at IT-bedriftene gikk opp i snitt 5,9 prosent. Til sammenligning oppnådde lektorer mellom seks til syv prosent lønnsvekst.

- Det er viktig å holde på folk om dagen, men lønnsforhandlingene ser ut til å ha gått relativt edrulig for seg. Lønnsveksten på 5,9 prosent er faktisk lavere enn i mange offentlige oppgjør, sier Per Morten Hoff til digi.no.

Hoff minner om at IT-bransjen har skummet de gode lønningene i flere tiår. Spesielt har lønningene hatt en frisk vekst etter 2004 da bransjen begynte å ta seg opp igjen etter noen nedgangsår mellom 2001 og 2003.

At det nå begynner å flate ut, synes han derfor ikke er merkelig.

Følgende lønnselementer inngår i undersøkelsen: Grunnlønn, andre faste garanterte tillegg, bonus/provisjon, samt øvrige goder som firmabil, pensjon og forsikringer. Undersøkelsen gir i tillegg et innblikk i trender innenfor goder på organisjonsnivå i tillegg til generell lønnsutvikling.

Hoff forteller at flere av bedriftene har satt pris på å få rådgivende tjenester på dette tema.

- Det kan være krøkkete å lage rettferdige lønnsmaler utfra bare stillingsbeskrivelser og erfaring. Det at vi kan gi dem et sammenligningsgrunnlag har vært et hjelpemiddel, forteller Hoff.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.