Ingen løsning for amerikansk 3G-krise

USA var en pioneer på bruk av radio og delte ut frekvenser til alle som spurte. Nå er det kanskje ikke plass til 3G-mobilene.

Det kan av og til være dyrt å være tidlig ute. USA tok raskt i bruk radioteknologien på begynnelsen av forrige århundre, men forstod ikke fullt ut at frekvensbåndet er begrenset. Forsvaret, media-industrien og forskjellige andre interessegrupper fikk forsyne seg friskt og uten tanke for konsekvenser.

I Europa har man styrt utdelingen mye bedre, men det resultat at det er plass til de nye bredbåndsmobil-tjenestene (3G eller UMTS) som her i Norge åpner 1. desember.

I USA må man se langt etter slike tjenester, for telemyndighetene FCC har enda ikke klart å finne noen løsning på frekvensmangelen. FCC har nå bedt om innspill for å ta tilbake frekvensbånd man har delt ut til satellitter, amatørradio, skoler og militæret, skrive Reuters.

Pentagon har allerede gitt sitt innspill: det vil ta dem minst ti år å følge FCCs foreslåtte tiltak, og at det blir svært dyrt å bytte ut utstyret deres som bruker frekvensbåndene som FCC vil ha tilbake, hevder generalene. Les også: USA vil ha UMTS men mangler frekvenser

Forsinkelsene gir dog de amerikanske teleselskapene en fordel - de har unngått å bli med på en lisensauksjonsrunde som setter dem i bunnløs gjeld slik mange av deres europeiske konkurrenter gjorde.

Til toppen