Ingen løsning på Kings netteksperiment

Stephen King måtte gi opp sitt dristige bokeksperiment på Internett og legger "The Plant" tilbake i drivhuset. Forrige gang tok det 19 år før han plukket opp boka igjen...

Stephen King holder det han lover: hvis ikke mange nok betalte for det han skrev og publiserte via Internett, ville han gi pokker. Dermed kommer siste utgave av "The Plant", det vil si del VI (6), neste måned.

Etter det er det stopp på ubestemt tid.

Stephen King skriver selv på sin egen hjemmeside at leserne ikke må bekymre seg: Forrige gang tok det 19 år før han bestemte seg for å plukke opp "The
Plant" igjen. Nå kan det muligens ta ett år. Han forklarer at han selv må konsentrere seg om andre prosjekter, samtidig som oversettelser av "The Plant" skal oppdateres.

Til nå er det gitt ut fem kapitler og den sjette er på vei. I dette skal han nøste opp noen tråder og gi leserne noen overraskelser, som han har for vane.

Men egentlig burde ingen være sjokkert over at King ikke avslutter prosjektet sitt. Da han bega seg ut på eksperimentet med å gi ut kapittel for kapittel på web, var det en klar forutsetning at minst 75 prosent måtte betale for boka.

"If you pay, the story rolls. If you don't, the story folds".

De tre første kapitlene skulle koste én dollar hver, mens de påfølgende (opp til kapittel VIII) ville koste to dollar hver.


Det innebar at nettbrukerne måtte betale 13 dollar til sammen, det vil si prisen av en innbundet bok etter svært god rabatt.

Nå viser det seg at allerede ved kapittel IV (4) begynte det å bli dårlig med betaling. News.com har intervjuet en av assistentene til forfatteren. Hun opplyser til nettstedet at under 50 prosent var villig til å betale to dollar for kapittelet (46 prosent).

Kings eksperiment ble ikke minst gjort for å motarbeide hackere, som ved forrige korsvei enkelt greide å lage piratkopier av hele den første boken King la ut på nett, "Riding the Bullet". Ved å legge en bok ut stykkevis og delt, mente King at det ikke ville være en så interessant utfordring.

Men nå er det i stedet leserne som svikter ham. Som en gest til de som tross alt har betalt for kapitlene, legger han ut det siste kapitlet gratis den 18. desember.

Til toppen