Ingen Mac uten OS

Det finnes ingen refusjon for Apples systemvare hvis du heller vil kjøre din Mac under BeOS.

Hvis du tvinges til å kjøpe noe du ikke trenger, og ikke får penger igjen når du leverer det tilbake, kan du trygt trekke konklusjonen at heller ikke leverandøren kan mene at det du har fått prakket på deg er noe verdt. Dette resonnementet gjorde jeg gjeldende for buntingen av Windows 95 og Intel-baserte PC-er i en kommentar på digi.no i går. (Se peker øverst til høyre.) En leser kommenterte at det samme gjelder Apple: "Hvis man kjøper en maskin som man vil kjøre BeOS på, må man fortsatt betale for MacOSet".

Problemstillingen kommer bardus på markedssjef Arne Odden i Apple Norge. Dette spørsmålet har han aldri fått før.

- Det stemmer at du i dag ikke kan kjøpe en Mac uten operativsystem. Det stemmer også at du ikke får penger igjen hvis du ikke vil ha operativsystemet. Jeg vet heller ikke om noen planer om å endre denne regelen. Men med utviklingen i vår "build to order" kan ikke dette utelukkes.

"Build to order" er den nye ordningen som gjør at Apple-kjøpere kan konfigurere og bestille sin maskin via Internett. Ordningen er ennå ikke tilgjengelig i Norge. Odden tenker seg programvare-spesifisering som en mulig utvikling av dette konseptet.

Apple har lagt opp produksjon og logistikk ut fra at alle Mac leveres med Apples eget operativsystem.

- Apple leverer boksen og har utviklet operativsystemet som er tilpasset den samme boksen. Det er naturlig å samkjøre de to. Kostnadsmessig kan ordninger som tar sikte på å skille boks og operativsystem falle dyrere ut for kunden. Mac-ene som selges i Norge, produseres på fabrikken i Cork i Irland. Apple Norge godkjenner programvaren og er involvert i lokaliseringsprosessen. Men logistikk og konfigurasjon skjer på fabrikken.

Odden avslutter med å si at Apple Norge tar gjerne i mot henvendelser fra kunder som måtte ønske å kjøre BeOS på sine nye Mac.

- Hvis dette er en utfordring som mange har, er det klart vi må vurdere den seriøst, understreker han.

Til toppen