Ingen mangfold av UMTS-operatører

Telenor og Netcom trenger foreløpig ikke å leie ut sine UMTS til andre mobilselskaper.

Telenor og Netcom trenger foreløpig ikke å leie ut sine UMTS til andre mobilselskaper.

Store aktører som Chess og Sense, og stadig flere mindre operatører, selger mobilabonnement uten å eie eget nett. Dagens lovverk tvinger Telenor og Netcom til å leie ut - og det til såkalt kostnadsbaserte priser.

Slik kommer det ikke til å være med UMTS - i hvert fall ikke på kort sikt. For det europeiske og norske telemarkedet har fått et nytt lovverk og den nye ekom-loven gjør bildet mer uklart.

Computerworld Norge forteller at Otto Isaksen i mobilselskapet Newphone ser på muligheten til å leie UMTS-tilgang som en selvfølge. Det avkrefter Samferdselsdepartementet.

digi.no har tidligere stilt Samferdselsdepartementet dette spørsmålet, men fikk ikke noe klart svar. Nå forteller avdelingsdirektør Jørn Ringlund at tilgang på Telenor og Netcoms UMTS-nettet ikke er noen selvsagt rett for aktører som Sense og Chess.

- En regulering av videresalg av UMTS-nettet vil være opp til Post- og teletilsynet og EU. Foreløpig har tilsynet unntatt UMTS fra sitt forslag til regulering av mobilmarkedet, forteller Ringlund til digi.no.

Han forteller at det er opp til EU-kommisjonen å friskmelde UMTS-markedet og utrede en separat regulering. Skulle man ta et initativ i Norge, må styringsorganet ESA konsulteres og si ja.

- Skulle man bestemme seg for å legge inn krav om tilgangsforpliktelser (å gi andre rett til å leie UMTS-nettene), er det ikke sikkert at prisene blir satt til kostnadsbaserte. Vi har fått et mer fleksibelt virkemiddel-regelverket og kan velge mange andre modeller, forteller Ringlund.

Til toppen