Ingen menyer i neste Office

Se de første skjermbildene fra neste Microsoft Office. Menyer og verktøylinjer er blitt avleggs, mener Bill Gates.

Se de første skjermbildene fra neste Microsoft Office. Menyer og verktøylinjer er blitt avleggs, mener Bill Gates.

Microsoft viste for første gang fram en tidlig utgave av neste versjon av kontorpakken Office under den første dagen av utviklerkonferansen Professional Developer Conference 2005 (PDC), som arrangeres denne uken i Los Angeles.

Den neste utgaven av Office, som foreløpig kalles Office 12”, skal lanseres omtrent samtidig som Windows Vista, det vil si i andre halvdel av 2006 og i god til før jul. Dette fortalte Bill Gates, Microsofts programvarearkitekt, under sin hovedtale.

Den mest oppsiktsvekkende endringen som vil bli innført med Office 12, er trolig det nye brukergrensesnittet. Chris Capossela, visepresident for Microsoft Information Worker-divisjon, fortalte forsamlingen at selskapets kunder stadig etterlyser funksjonalitet i Office-produktene som allerede er til stede.

– Brukerne er rett og slett ikke i stand til å finne funksjonen de leter etter. Siden versjon 1.0 har antallet funksjoner i for eksempel Word økt fra omtrent 100 til 1500 i 2003-utgaven, fortalte Capossela.

Borte blir altså dagens menyer og verktøylinjer, som ikke lenger strekker til. I stedet innføres en type mappefaner som hver er knyttet til en omfattende verktøylinje med funksjoner relatert til navnet på fanen. Den kommende Word-utgaven vil for eksempel ha fanene Write, Insert, Page Layout, References, Mailings, Review og Developer. Kun filmenyen er beholdt. Utviklere og tredjepartsleverandører kan opprette egenutviklede faner.

Det er selvfølgelig flere nyheter i vente i Office 12. Capossela nevner blant annet en «to do»-flate i Outlook, slik at både mapper, e-postmeldinger, kalender og oppgaver kan vises i ett vindu. Forhåndsvisning av vedlegg inne i selve e-posten, innebygd RSS-støtte og bedre søk er andre nyheter som kommer i neste utgave av Outlook.

I Word skal det blant annet være enklere å fjerne slikt som alle fotnoter, kommentarer og skjult tekst fra dokumentet. I Excel skal det bli enklere å lage diagrammer og grafer. Lister kan vises med grafisk gjengivelse av verdiene, for eksempel som et stolpediagram, i bakgrunnen av cellene.

Felles i hele Office 12 er «Live Preview», som umiddelbart skal vise hvordan valg brukeren gjør vil endre dokumentet.

Skjermbilder fra Office 12 er tilgjengelige her (klikk på bildene for å se større utgaver).

Til toppen