Ingen mobilteknologi i neste Centrino Duo

Intel har droppet planene om å bygge inn HSDPA-støtte i selskapets plattform for bærbare PC-er.

Ingen mobilteknologi i neste Centrino Duo

Intel har droppet planene om å bygge inn HSDPA-støtte i selskapets plattform for bærbare PC-er.

Samarbeidet mellom Intel og Nokia om å lage en HSDPA-modul (High Speed Downlink Packet Access) til PC-er basert på Intels Centrino Duo-plattform, er blitt mer eller mindre nedlagt. Samarbeidet ble annonsert i september i fjor. HSDPA er en teknologi for rask trådløs overføring av data via mobilnettverk.

- Vi ser stadig på HSDPA-modulen fra en teknisk synspunkt, men det er ikke tatt noen beslutninger om å kommersialisere den, sier Eija-Riitta Huovinen, en talskvinne for Nokia, til Reuters. Nokia har annosert flere mobiltelefoner som skal tilby støtte for HSDPA-teknologien.

Den opprinnelige tanken bak samarbeidet, var at Intel skulle inkludere HSDPA-modulen i selskapets nestegenerasjon Centrino Duo-plattform, kjent under kodenavnet Santa Rosa, i løpet av kommende høst. Nå vil Intel i stedet kun satse på selskapets egen Kedron-brikke, som tilbyr støtte for WLAN, inkludert 802.11n draft. Selskapet avviser dog ikke at det kan komme til å ta i bruk HSDPA eller andre 3G-teknologier på et senere tidspunkt.

Årsaken til at man har snudd når det gjelder støtte for HSDPA, skal ifølge IDG News Service være for høye kostnader for en standardløsning Intel vil tilby til de fleste leverandørene av bærbare PC-er i verden. I stedet vil brukere av bærbare PC-er måtte ta i bruk en mobiltelefon eller et innstikkskort for å utnytte HSDPA-forbinder, der hvor dette tilbys.

Intels avgjørelse kan få negativ betydning for mobiloperatørenes interesse for å bygge ut HSDPA-teknologien i mobilnettene. Med HSDPA-støtte i alle nye, bærbare PC-er, ville utbredelsen av klienter med slik støtte raskt ha blitt stor. Nå avhenger man først og fremst av interessen for mobiltelefoner med slik støtte. Utvalget av slike mobiler er fortsatt temmelig begrenset, men det vil komme en rekke modeller på markedet i løpet av året.

I Norge tilbys ikke HSDPA, men mye tyder på at både Telenor og Netcom vil komme til å tilby dette etter hvert.

Til toppen