BEDRIFTSTEKNOLOGI

- Ingen NC uten smartkort

- Etter femten år med PC er det duket for et "paradigmeskifte", smiler Lars Monrad-Krohn, og tar fram et smartkort for å logge seg på det lille svarte apparatet han mener vil prege den kommende femtenårs bølgen.

Eirik Rossen
26. juni 1997 - 17:08

Den riktige definisjonen av en NC - network computer - er ifølge Monrad-Krohn en maskin som ikke er avhengig av disk og operativsystem, men av nettverk og smartkort.

- I henhold til spesifikasjonen skal en NC være utstyrt med smartkort. Ellers dreier det seg om en tynn klient. Dagens IBM NetStation har ingen smartkort. Følgelig er den ennå ikke en ordentlig NC. Det er smartkortet som er NC-en. Smartkortet er nøkkelen til forenklet brukertilgang, bedre sikkerhet og bedre utnyttet prosessorkapasitet.

Smartkort

Monrad-Krohn mener smartkortet er underutnyttet i edb i dag.

- Smartkortet er gjenstand for en revolusjonerende systemutvikling. Dagens modell inneholder opptil 32 kilobytes med data og koster ti kroner. Det er allerede langt mer datakapasitet per krone i et smartkort enn i for eksempel en prosessor fra Intel.

Lokalene til NCNOR er utstyrt med to Acorn NC-er, plassert oppe på hverandre. Den ene er koplet til et lokalnett, den andre til et modem. Firmaet samarbeider med Scandinavia Online og med Oracle Norge om ideer for anvendelser både hjemme og på jobb. Monrad-Krohn håper å få solgt 10.000 NC-er i Norge i løpet av høsten. Han har allerede en interessant kundeliste. Og bedriften vokser - tallet på ansatte ble fordoblet denne uka da Monrad-Krohn fikk en sekretær.

- All oppstart- og påloggingsinformasjon ligger i smartkortet. Det kan lages smartkort for ethvert påloggingsbehov - modem, lokalnett, kort med valgbare telefonnummer til reiser, kort der brukeren selv taster inn et telefonnummer, osv. Brukeren identifiserer seg med en PIN-kode og kommer straks til sine vante dataomgivelser.

Fjernkontroll

Demonstrasjonsmaskinene er knyttet til et lite tv-apparat, for å vise hvordan Internettet kan ta seg ut på den vanligste skjermen. Bildekvaliteten er ikke som på en PC, men jeg tror Monrad-Krohn når han sier at med store moderne tv-er vil også den minste skriften på digis sider være lesbar. For sofastreifere viser han en fjernkontroll (bildet), som også kan brukes til å taste inn korte tekster, for eksempel hvis du vil skrive en web-adresse eller fylle ut et lite skjema. Ellers lystrer NC-en et standard PC-tastatur.

- Jeg har fått til en løsning med norsk tegnsett på lokalnettet, og jeg vet nå hvordan jeg skal greie norske tegn på Internettet også.

Tekstbehandler

NCNOR har et beskjedent nettsted for demonstrasjonsformål. Her er det lagt inn et lite dokument i Word 6.01 for Mac-format. Et klikk på dokumentet gjør at Acorn-NC-en viser det nærmest umiddelbart.

- Det er lagt inn en liten tekstbehandler i NC-ens kretser, forklarer Monrad-Krohn, og går straks i gang med å redigere dokumentet, lenge nok til at modemet tar ned Internett-forbindelsen. En klikk på tekstbehandlerens lagringsikon får forbindelsen opp igjen, og dokumentet lagres, på nettet. Utskrift til lokal skriver virker helt tilfredsstillende.

Prøver du å forestille deg hvordan dette vil virke med for eksempel en ISDN-forbindelse, der opp og nedkopling knapt merkes, for ikke å snakke om en høyhastighetstilknytning over kabelnettet, kan du ikke unngå å tenke at denne enklere tilværelsen, fri for disk og Windows og programvareinstallasjon men likevel med den funksjonaliteten du trenger eller er villig til å betale for, kanskje kan ha noe for seg.

Wintel står for fall

- Databølger går i femtenårs sykluser, og alle nye bølger starter i et lite hjørne, forklarer Monrad-Krohn. - Minimaskinene oppstod som kontrollenheter i prosessindustrien. PC-ene startet for alvor hos enbrukere som kjørte regneark og tekstbehandling. NC-en starter som en begrenset nett-maskin, uten å ta mål av seg til å være alt. Den tar over mye fra PC-verdenen, som vindusteknikken og musstyringen.

Noen betrakter NC-en som et febrilsk forsøk på å utfordre dominansen til Microsoft og Intel. Monrad-Krohn ser det fra en annen vinkel.

- Wintel-hegemoniet og dagens usunne bransjeforhold markerer slutten på PC-alderens femtenårs periode. Det er nå duket for et "paradigmeskifte", og NC-en er det naturlige svaret ved innledningen til et nødvendig generasjonsskifte.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.