Ingen ny Windows Vista-beta

Microsoft har droppet planene om en ny betaversjon av Windows Vista denne våren.

Microsoft har droppet planene om en ny betaversjon av Windows Vista denne våren.

Microsofts visepresident for divisjonen for plattformprodukter og tjenester, Jim Allchin, fortalte i forrige uke til blant annet nyhetstjenesten Microsoft Watch, at selskapet planlegger utvidet bruk av CTP-utgivelser (Community Technology Preview) i forbindelse med den videre utviklingen og testingen av kommende Windows Vista.

Det vil ikke bli noen enkelt beta 2-versjon av Vista. I stedet planlegger Microsoft to nye CTP-utgivelser det neste halvåret. Disse utgivelsene er egentlig relativt stabile øyeblikksbilder av utviklingsprosessen, men er vanligvis ikke på høyde med tradisjonelle betaversjoner når det gjelder stabiliteten.

Den forrige CTP-versjonen, Build 5270, kom i desember. Den er tilgjengelig for selskapets partnere og mange utviklere.

Ifølge Allchin vil den neste CTP-versjonen være rettet mot testere av Technology Adoption Program (TAP). Det er ventet at denne vil bli klar i februar og vil inkludere funksjonalitet som lar versjonen installeres oppå Windows XP. Det er også ventet at denne versjonen vil inkludere Windows Sidebar-panelet, men dette er ifølge Allchin ennå ikke helt sikkert.

    Les også:

Deretter planlegget nok en CTP, Customer Preview Program-versjonen (CPP). Denne vil komme i andre kvartal. Enkelte mener det kan skje allerede i april.

Både den forrige og de to kommende CTP-versjonene av Windows Vista har merkelappen "Beta 2", men det vil altså ikke komme noen egentlig Beta 2-versjonen. Ifølge Allchin skal det heller ikke utgis noen "Release Candidates" før produksjonsutgaven er klar, noe som fortsatt skal skje i andre halvdel av 2006.

Pussig nok siterer Computerworld.com Allchin på at det skal komme en Release Candidate 0 før den endelige versjonen blir klar før jul. Hva som egentlig stemmer, vil tiden vise.

Også i forbindelse med Longhorn Server, altså serverversjonen av Windows Vista, planlegger Microsoft å komme med flere CTP-versjoner, men dette kommer i tillegg til mer komplette betaversjoner. Ifølge Allchin vil Longhorn Server Beta 2 komme i andre kvartal i år, mens en tredje betautgave kan ventes i siste halvdel av 2006. Longhorn Server skal lanseres i 2007.

- Vista er nå funksjonsferdig, sier Allchin. Dette betyr at Microsoft vil ikke legge mer funksjonalitet til produktet før det leveres, men selskapet har reservert rettigheten til å fjerne funksjonalitet hvis denne ikke er god nok innen operativsystemet skal lanseres.

- Vi må fortsatt arbeide med en mengde feil, applikasjonsytelse og kompatibilitetsrelaterte ting, innrømmer Allchin overfor Microsoft Watch.

Han avviser derimot tidligere meldinger om at alle de forskjellige utgave av Windows Vista vil leveres på den samme CD-en, eller kanskje helst DVD-en. Selskapet ønsker å gjøre dette, sier Allchin, men rekker det ikke i denne omgang.

Til toppen