Ingen oppbremsning før Vista og Office 2007

Ingen oppbremsning før Vista og Office 2007

Kundene utsetter ikke innkjøpene, Microsoft-tallene viser enda høyere vekst enn forventet.

Verdens største programvareselskap går som det suser. Ingen kan vise til tilsvarende vekst og resultater som Bill Gates' programvareselskap.

Allikevel har selskapets aksjekurs stått på stedet hvil de siste årene.

Aksjer prises på forventninger om videre vekst og det er allerede priset inn en god vekst og fortjeneste for Microsoft fremover. Microsoft må vokse med omtrent like mye som hele programvareselskapet Adobe hvert år, bare for å være i takt med allerede innprisede forventninger.

Alle vet at Windows og Office-produktene er selskapets store melkekuer og at de vil fortsette å være det i mange år fremover. Veksten forventes å komme fra andre områder, blant annet fra Xbox og underholdningsdelen av selskapet.

På tross av allerede høye forventninger, klarte Microsoft denne gangen å innfri og faktisk også overgå dem. Selskapet kunne rapportere om en 11 prosent økning i både omsetning og resultat i sitt regnskapsmessige første kvartal. Omsetningen endte på 10,81 milliarder dollar og av det ble selskapet sittende igjen med 3,14 milliarder på bunnlinjen.

Etterspørselen etter Xbox 360 og godt salg i Microsofts server-and-tools divisjon løftet resultatet og omsetningen litt høyere enn hva markedet hadde forventet. Microsoft tror nå på at de vil klare å selge 10 millioner av sin spillmaskin før året er slutt. Så blir det spennende å se hva som skjer når Sony får lansert sin Playstation 3.

Microsofts finansdirektør var godt fornøyd med tallene hans selskap kunne levere.

– Dette er helt klart en veldig god start på året, sier finansdirektør Chris Liddell til Wall Street Journal.

Han tror imidlertid ikke at de nye utgavene av Windows og Office vil gi så store utslag med det første. Tidligst mot slutten av Microsofts regnskapsår for 2007, det vil si mot sommeren, forventer han at tallene blir det han kaller «massive».

Microsoft opplyste dagen i forveien at de kommer til å flytte på 1,5 milliarder dollar av omsetningen sin, som et resultat av at selskapet tilbyr de som kjøper ny maskin nå, å få en gratis oppgradering til Windows Vista når den slippes.

Microsoft selv har store forventninger til stor vekst og høy profitabilitet på sin online-divisjon, men den går fortsatt med underskudd. I dette kvartalet endte divisjonen med et underskudd på 136 millioner dollar. Omsetningen falt også fra 564 millioner dollar, til 539 millioner dollar. Deler av nedgangen skyldes mindre inntekter fra internett-tilgang, et forretningsområde som Microsoft er i ferd med å fase ut.

Programvaregiganten har all grunn til å være fornøyd med tallene fra dette kvartalet. Allikevel er veksten lav, sammenlignet med nykommeren Googles kometvekts. Google vokser med 70 prosent og dobler samtidig overskuddet. På den annen side så er det vanskeligere å doble fra et kjempestort tall, sammenlignet med å doble fra et lavere omsetningstall.

Til toppen