KARRIERE

Ingen oversikt over musesyke

Rikstrygdeverket: "Musesyke? Nei, prøv Statistisk Sentralbyrå." SSB: "Nei, prøv Statens Institutt for Folkehelse." Statens Institutt for Folkehelse: "Nei, prøv Sosial- og helsedepartementet." SHD: "Nei, prøv Arbeidstilsynet." Arbeidstilsynet: "Nei, prøv....."

Sigvald Sveinbjørnsson og Therese Werenskiold
27. mars 2001 - 14:11
Repetitive Strain Injury, eller musesyke som det kalles på norsk, hevdes å være en folkesykdom. Men ingen offisielle tall kan bekrefte at diagnosen har
stort omfang.

Det avslører en ringerunde digitoday.no har foretatt til blant andre Rikstrygdeverket, Statistisk Sentralbyrå, Statens institutt for folkehelse og flere andre.

Det finnes oversikt over de som lider av overbelastningsskader, gjerne fra arbeidslivet, men disse tallene (som musesyken er en del av) er ikke brutt ned i forskjellige diagnoser.

Det skal nevnes at bransjeorganisasjonen IKT-Norge sammen med digitoday.no har foretatt en nettbasert undersøkelse om emnet, men dette sier mer om indikasjoner og symptomer hos IKT-ansatte, og ikke om de nødvendigvis er blitt helt eller delvis arbeidsuføre på grunn av belastningsskadene.

Dessuten er det et poeng at de som er hardest rammet av musesyke ofte ikke i stand til å delta på nettbaserte undersøkelser der man er avhengig av å bruke mus/tastatur for å svare på spørsmålene...

Informasjonssjef i Sosial- og helsedepartementet, Michael Brenna, sier til digitoday.no at det er smått med tall på dette området, siden dette er en svært smal og spesifikk nisje innenfor arbeidsmedisinen.

Han tror heller ikke at det kommer statistikk over denne type lidelser med det første, men henviser videre til Arbeidstilsynet for sikkerhets skyld.

Arbeidstilsynet opplyser på sin side at de ikke har statistikk over dette området.

- Dette blir for grovt. Vi har bare statistikk over generelle belastningslidelser, sier tilsynets informasjonsrådgiver Hege Line Løwer til digitoday.no.
digitoday undersøkte forholdene i 1999 også: Ingen oversikt over syke IT-folk


Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.