Ingen panikk rundt Apple

Det er ikke bare på reklame- og produktfronten at Apple er annerledes, også på børs går selskapet mot strømmen. Mens de fleste aksjer falt på børsene i USA mandag, gikk Apple Computer motsatt vei og steg med 1,1 prosent.

Nok en gang viser Apple sin unike evne til å oppføre seg annerledes enn andre selskaper. Mens aktører som IBM, Intel, Microsoft og Dell fikk kraftig juling på børsene i USA mandag, steg Apples aksjekurs på NASDAQ-børsen med $0,1875 til $16,75.

Apple har fått mye juling på børsen i år, selv om selskapet opplevde en solid økning tidlig på høsten da kursen steg fra $12,75 til $29,75. Siden den gang har børsen krøpet jevnt og trutt nedover.

Årsakene til at Apple slapp kursfall kan være flere. Én amerikansk analytiker sa overfor NEWS.COM at kursen styrket seg fordi "det ventes flere positive nyheter fra selskapet, enn negative på kort sikt."

Apple har nylig sendt ut første utviklerutgave av det nye operativsystemet Rhapsody - som ventes å få navnet Unity. Dette operativsystemet blir en viktig brikke som motor for Apple nye nettcomputer-løsning som ventes i 1998. Det meldes at Steve Jobs etter all sannsynlighet vil kunngjøre tirsdag at han tar jobben som permanent toppsjef i Apple - en begivenhet som markedet ser på som positivt. Ryktene om Jobs' gjeninntreden som toppsjef har styrket seg etter at det ble kjent at en av de hestete kandidatene for toppstillingen i Apple, Joe Costello, tok en annen jobb.

Ryktene om en fusjon mellom Oracle og Apple har versert i flere måneder i amerikansk Mac-presse og på nettsteder som følger Apple. Det blir sagt at Apples interimsjef Steve Jobs og Larry Ellison - toppsjef i Oracle og styremedlem i Apple, vil presentere fusjonsforslaget på styremøte i Apple 30. oktober. Skulle et forslaget komme på bordet, er det likevel langt fra sikkert at det vil få nødvendig støtte av aksjonærene, i henhold til aktører med nær kjennskap til Apple. Ellison er en meget kontroversiell person i Apple-sammenheng, selv om han er en nær venn av Steve Jobs.

En mulig fiendtlig overtakelse av Apple satt i scene av Mac-kloneforsmådde IBM, Motorola eller Umax, har også blitt nevnt, men det fleste bransjekjennere ser på en slik overtakelse som svært usannsynlig.

Til toppen