UTVIKLING

Ingen plugin-støtte i Microsoft Edge

Lover langt bedre sikkerhet i kommende nettleser.

Microsoft Edge
Microsoft Edge Bilde: Microsoft og digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
13. mai 2015 - 07:37

Sammen med Windows 10 kommer Microsoft med nettleseren Edge. Selv om Edge tilsynelatende har en hel del felles kode med Internet Explorer, så er svært mye gammel og utdatert funksjonalitet blitt fjernet.

Bakgrunn: Dette forsvinner med Microsoft Edge

Plugins

Dette inkluderer støtten for ActiveX, som blant annet brukes som grensesnitt mot nettleserplugins i Internet Explorer. Det betyr at plugins som Java og Silverlight ikke vil kunne brukes sammen med Microsoft Edge.

Gitt at Edge blir tatt i bruk av de fleste IE-brukere – og det er på ingen måte sikkert – vil i alle fall to av de mest brukte nettleserne for pc leveres uten pluginstøtte når året er over. For også Google er i ferd med å fjerne denne støtten helt fra Chrome.

Denne endringen berører dog ikke Adobe Flash Player, som fortsatt skal være integrert i nettleseren, slik den i dag er i Internet Explorer og Chrome. Også en PDF-leser skal være innebygd i Edge.

Bakgrunn: Snart slutt for Java i Chrome 

På sikkerhetssiden

Microsoft har den siste uken kommet med en rekke blogginnlegg om andre nyheter i Edge.

Edge skal gjøres betydelig sikrere enn Internet Explorer. Bare det å fjerne alt de gamle og proprietære teknologiene, ikke minst nevnte ActiveX, utgjør et godt til dette.

Men Edge kommer også med en del nyheter på sikkerhetssiden. I likhet med resten av Windows 10, vil Edge støtte Microsoft Passport-teknologien som gjør at programvaren kan autentisere brukere overfor blant annet nettsteder, uten å bruke passord. Dette avhenger dog av at nettstedene støtter teknologien.

Edge skal støtte i alle fall to webstandarder som skal kunne bidra til å hindre svindelangrep. Content Security Policy, som bare støttes delvis i IE11, skal hindre en utnyttelse av rekke forskjellige typer injiseringssårbarheter, som blant annet kan utnyttes i Cross-Site Scripting-angrep (XSS).

Nettleseren skal også støtte HTTP Strict Transport Security (HSTS), som sørger for at nettsteder kun er tilgjengelige via sikre forbindelser.

De to teknologiene støttes fra før av stort sett alle andre nettlesere.

Les mer: IE blir mer angrepssikker 

Universal Windows-app

Edge er basert på en helt annen prosessmodell enn Internet Explorer, fordi den nye nettleseren er en Universal Windows-app. Både sentrale prosesser og hver av de innholdstilknyttede prosessene kjøres i separate sandkasser.

Edge er dessuten i utgangspunktet 64-bits, og vil kjøres som dette så lenge systemet er basert på 64-bits prosessorer. Også dette bidrar til økt sikkerhet, fordi Windows ASLR-teknologien (Address Space Layout Randomization) fungerer bedre når adresserommet er stort.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Les også: Universelle Windows-apper med nytt navn 

Mer fart

Ifølge Microsoft har støtte for Asm.js vært blant nettleserfunksjonaliteten som flest har ønsket seg i Edge. Asm.js er en begrenset delmengde av JavaScript som kan bidra til raskere kjøring av webapplikasjoner, dersom koden kompileres før kjøring.

Det er flere måneder siden det ble kjent at Edge vil bli utstyrt med en Asm.js-kompilator. Men Microsoft har nå kommet med flere detaljer om hvordan Asm.js-støtten er bygd inn i JavaScript-motoren til Edge, som fortsatt heter Chakra.

Denne støtten kan aktiveres i dagens tidlige utgave av Edge, men det gjenstår fortsatt fintilpasninger før løsningen er klar for virkelig bruk.

Asm.js-kode kan kjøres i alle nettlesere, siden det tross alt dreier seg om JavaScript. Optimalisert støtte for løsningen finnes derimot bare i Firefox, selv om også Google fra og med Chrome 28 har kommet med noe optimalisering. Asm.js er designet av Mozilla.

Mer om Asm.js: Slik kan webapper bli mye raskere 

For utviklere

Microsoft lover også forbedringer i de innebygde utviklerverktøyene i Edge, som blant annet er tilgjengelige via F12-knappen på tastaturet. Det loves blant annet mer at nettverksverktøyet både skal være enklere å bruke og ha utvidet funksjonalitet for å løse nettverksrelaterte problemer.

Eksempler på dette er bedre muligheter for å filtre innhold, mulighet for å starte og stoppe monitoringen midt i en økt, samt mulighet til å eksportere nettverkstrafikk-loggene til en JSON HAR-fil (HTTP Archive).

Det samme nettverksverktøyet vil også være tilgjengelig i IE11 for Windows 10.

Leste du denne? Avduket Visual Studio for Linux og Mac 

Synkronisering

Edge handler ikke bare om den underliggende motoren og hva utviklere kan glede seg over av forbedringer. De fleste som skal bruke nettleseren er jo sannsynligvis ikke utviklere.

Mye av den brukerrettede funksjonaliteten, slik som integrasjonen med Cortana, har blitt mye omtalt. Men det kommer funksjonalitet som ikke nødvendigvis vil være klar i det Windows 10 lanseres.

Dette inkluderer blant annet synkronisering. Ifølge Neowin har Microsoft bekreftet at Edge vil støtte synkronisering av bokmerker, passord, faner og historikk på tvers av ulike enheter hvor Edge er tilgjengelig. Men det er uklart når denne funksjonaliteten vil gjøres tilgjengelig.

Under Edge Web Summit-konferansen som Microsoft arrangerte i forrige uke, presenterte selskapet en liten liste med funksjonalitet som helt klart ikke vil bli ferdig før Windows 10 er lanseringsklar.

Listen kan sees nedenfor og i denne videoen.

Microsoft Edge-nyheter som ikke rekke RTM
Microsofts planer for Edge stopper ikke med lanseringen nå i sommer. Bilde: Microsoft Channel9

Les også: iOS- og Android-apper til Windows 10 

Utvidelser

Synkronisering nevnes ikke der, men det gjør støtten for nettleserutvidelser, slik som blant annet Firefox og Chrome. Det er også ventet at mobilutgaven av Edge vil få støtte for utvidelser.

Støtte for Object RTC, som er Microsofts utvidelse til WebRTC, vil heller ikke rekke den første lanseringsrunden. Men det vil ikke lenger være slik at Microsofts nettleser bare oppdateres årlig eller enda sjeldnere. Oppdateringene vil i stedet være små og hyppige.

Det samme gjelder støtte for Pointer Lock API, som åpner for utvidet bruk av musen i webapplikasjoner, og som kan skjule muspekeren, for eksempel i spill, noe de fleste andre nettlesere allerede har støttet i to-tre år.

Det loves også utvidede muligheter for bruk av Cortana og mye ny app- og plattform-funksjonalitet på litt sikt.

Mer om Edge: Nå kan du teste Microsofts nye nettleser 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.