BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ingen prinsipiell innrømmelse fra Microsoft

Forliket mellom USAs justisdepartement og Microsoft innebærer ingen prinsipielle innrømmelser fra noen av partene.

Eirik Rossen
23. jan. 1998 - 14:08

Kommentarene fra ulik hold viser at den gjengse oppfatningen av forliket, er at Microsoft har midlertidig gitt etter på et underordnet punkt, for å unngå å en rettsgyldig kjennelse om at de viser ringeakt for retten.

"Microsofts mest selvdestruktive uke", slik digi.no skrev i kommentaren onsdag, har med andre ord munnet ut i en ny erkjennelse av hva som best tjener selskapets interesser på lengre sikt.

Forliket innebærer at PC-leverandører som ikke vil forhåndsinstallere nettleseren Internet Explorer, får to reelle alternativer: Enten bare fjerne IE-ikonet på Windows' arbeidsflate, eller også å fjerne et antall spesifiserte filer som har med IE å gjøre, men som ikke ødelegger for øvrig funksjonalitet i operativsystemet.

Denne løsningen er helt i tråd med det dommer Thomas Penfield Jackson ba om i sitt midlertidig pålegg til Microsoft 11. desember. Konfrontasjonslinjen som Bill Gates la opp til i midten av desember, har altså lidd et nederlag.

Foreløpig reaksjoner fra PC-leverandørene tyder på liten interesse for å fjerne Internet Explorer. Compaq og IBM vil i visse markedssegmenter forhåndsinstallere både Internet Explorer og Netscapes nå gratis Communicator, og la kunden velge fritt.

De prinsipielle standpunktene hos både Microsoft og justisdepartementet står fast.

Microsoft mener at nettleserfunksjonalitet er en naturlig del av et moderne operativsystem for en PC, og bekrefter at arbeidet med å ferdigstille Windows 98, der nettleser og operativsystemet er enda tettere integrert enn i de nyeste utgavene av Windows 95 med Internet Explorer 4, følger timeplanen som krever en lansering innen utgangen av juni.

Justisdepartementet mener at en nettleser må betraktes som en applikasjon som det må stå kunden fritt å velge uavhengig av operativsystem, på samme måte som tekstbehandler, regneark og liknende.

Til dette har Microsoft kommet med erklæringer om at de senere gjerne integrerer også slike applikasjoner i operativsystemet.

Justisdepartementet utreder nå et mer allsidig og omfattende angrep mot Microsoft for brudd på USAs antitrust-lovverk.

Erklærte Microsoft-motstandere er svært tilfredse med forliket. Consumer Project on Technology - som ynder å vise til Internet Explorer for Mac, og spørre hvordan noe som skal være en del av ett operativsystem, kan opptre som en selvstendig applikasjon i et annet - tolker forliket dithen at det nå må være klart for alle at en nettleser er en applikasjon uansett hvor "integrert" opphavet vil gjøre den med Windows. CPT oppfordrer regjeringen til å gå videre på to sentrale spørsmål: Sikre at Microsoft ikke forskjellsbehandler uavhengige applikasjonsutviklere i forhold til sine egne, og sikre at Microsofts operativsystemer er tilstrekkelig åpne til at det kan vokse fram alternative "konkurransedyktige brukergrensesnitt, innholdsmenyer og navigeringsverktøy."

Dette er viktige milepæler i striden framover:

  • Behandlingen av Microsofts anke mot innsettelsen av jusprofessor Lawrence Lessig som "special master". Tidspunktet er ikke kjent, men anken må behandles i løpet av et par måneder.
  • Behandlingen av Microsofts anke mot det midlertidige pålegget om å skille Internet Explorer og Windows, 21. april.
  • Overrekkelsen av Lessigs betenkning til dommer Jackson, frist 31. mai.
  • Hovedbehandling av justisdepartementets søksmål mot Microsoft for utilbørlig bunting av nettleser og operativsystem, kan starte når Lessig har levert sin betenkning.

Ytterligere søksmål fra justisdepartementets side er også en mulighet. I tillegg kommer rettsstriden med Sun om Java-lisensiering, og uavhengig etterforskning rundt mistanke om utilbørlig binding av konkurranse i et titalls delstater i USA. Meldinger fra EU tyder på at Microsoft er i ferd med å avverge etterforskning fra Europa-kommisjonens generaldirektorat for konkurranse, mens etterforskningen i Japan pågår fortsatt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.