BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ingen regler for to nye overvåkingsteknologier

Snart vil mange av oss gå rundt med GPS-telefoner og ørsmå "køfri"-brikker i klærne. Det åpner for mange nye muligheter - på godt og vondt.

To nye teknologier er på vei inn i vår hverdag, men som mye annen informasjons- og kommunikasjonsteknologi har også disse systemene både sine nyttige og mer bekymringsfulle sider.

GPS er velkjent for de fleste, mens RFID-brikker nok er mindre kjent. Slike brikker er egentlig riskorn-store "køfri-brikker" som når de mottar et sterkt radiosignal på en standardfrekvens på rundt 13,5 MHz sender tilbake - uten et eget batteri - et ID-nummer.

Festet til klær og andre varer gjør brikkene det mulig for butikken, lageret eller varebilen alltid å vite hva som ligger i kassene og i hyllene til enhver tid. Kostnadene for etterbestillinger, retur, påfylling og tyverier vil med denne teknologien kunne reduseres kraftig.

Her i Norge vil brikkene trolig dukke opp først i alle klær i Benettons Sisley-kolleksjon.

Foreløpig er rekkevidden av systemet bare tre fot, men er det en ting som er sikkert, så er det at IKT-bransjen vil klare å utvikle mer sensitive antenner som øker rekkevidden.

Men selv med tre fot kan brikken brukes til overvåkning.

I USA vil det allerede fra neste år være slik at alle nye mobiltelefoner inneholder en GPS-brikke, noe som sikkert vil kunne vise seg å være svært nyttig for mange. Mobiltelefonen kan vise deg din posisjon på skjermen, men de kan også sende en annen part en melding om din posisjon.

Motorola har lansert billigere GPS-telefoner og det vil også dukke opp i mange UMTS-telefoner her i Norge.

  • Her er noen av overvåkningsmulighetene man kan tenke seg:

  • Ved en ansettelse får du forelagt en avtale du blir bedt om å signere. For din nye mobil som følger med jobben er satt opp til å varsle din sjef om du forlater hjemmekommunen i arbeidstiden, for eksempel når du er "syk".
  • En sjalu ektefelle vil kunne programmere sin partners telefon til å varsle posisjon hver time - med eller uten tvang og samtykke.
  • Foreldre vil kunne programmere sine tenåringsbarns medbragte duppedingser til å varsle om posisjon hver time eller varsle om når tenåringen forlater skolen eller hvor på skoleveien/i hjemmeområdet hun befinner seg.

Hva som blir mulig vil komme an på funksjonene som blir lagt inn på mobiltelefonene, men med stadig mer generelle operativsystemer i telefonene kan man se for seg at man kan etter-installere overvåkingsprogrammer som tilbyr GPS-baserte varslinger

  • RFID-brikkene gir også mange muligheter:

  • En kleskjede setter opp antenner utenfor og inni sine butikker for å avlese hvor lenge, når og hva slags klær kundene går med. Dette kan matches med kredittkort-nummer og brukes til å sende ut tilbud og annet...
  • Er man riktig paranoid, kan man forestille seg land eller situasjoner der myndighetene samler inn ID-nummer på klær og varer solgt til enkeltpersoner og får varsel om hvor personen til enhver tid dukker opp.

digi.no tok kontakt med Datatilsynet for å spørre om hvilket regelverk de nye overvåkingsmulighetene vil kunne bli omfattet av. Men Datatilsynet har foreløpig ikke arbeidet noe med slike lovverk, forteller informasjonsavdelingen.

Den nærmeste parallellen vi har i dag er overvåkning av e-post på jobben. Dette er generelt ikke lov, men jobben kan kreve at du undertegner en avtale der du åpner for at arbeidsgiver kan lese alt du mottar og sender.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.