Ingen statskontroll over nettet

ITU-sjef presset Russland til å trekke forslaget.

Ingen statskontroll over nettet
ITUs generalsekretær Hamadoun Touré skal ha greid å overtale Russland til å trekke forslaget som ville gitt nasjonalstater større mulighet til å gripe inn mot forvaltningen av Internett og alle slags nettjenester. Bilde: ITUpictures

Seint i går kveld trakk Russland, Kina, Saudi Arabia, Sudan, Egypt og De forente arabiske emirater sitt kontroversielle forslag som større statlig kontroll over Internettsom var fremmet på ITUs internasjonal konferanse WCIT.

    Les også:

Ifølge Commsday.com slo nyheten ned som en bombe. Deres kilder sier at ITUs generalsekretær grep personlig inn for å overbevise Russland om at det kloke ville være å trekke forslaget.

Nyhetsbyråer har meldt at USA skal ha truet med å forlate hele konferansen dersom forslaget ble tatt opp til ratifisering. Dette har sjefen for den amerikanske delegasjonen, Terry Kramer, kategorisk avvist, ifølge Commsday. Den amerikanske delegasjonens 100 medlemmer var svært aktive i kulissene for å overbevise andre land om at forslaget ikke en gang var verdt å diskutere.

Det bekreftes også at Egypt tok avstand fra forslaget i et innlegg i konferansens plenum. Den nåværende egyptiske regjeringen kan i stor utstrekning takke frie nettjenester for at de greide å styrte regimet til president Hosni Mubarak i fjor.

Det kommenteres at hendelsen avslører russisk diplomati som ineffektiv og dårlig koordinert.

USA mener Internett greier seg utmerket med minimal statlig inngripen, slik situasjonen er i dag. Russland mener stater trenger mer effektive virkemidler i kampen mot kyberkriminalitet. De kan blant annet vise til de omfattende angrepene mot Estland og Georgia som lammet statlige og private tjenester i disse landene i mange døgn. Angrepene stammet fra Russland. Russiske styresmakter benekter å ha vært delaktige, men de har ikke anstrengt seg for å forfølge de ansvarlige.