FORBRUKERTEKNOLOGI

Ingen store Linux-planer hos Nokia

Antallet kommende mobiler med Maemo er svært begrenset.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
1. des. 2009 - 10:12

Leveransene av Nokias første Linux-basert smarttelefon, N900, har blitt noe forsinket, men mobilen har kommet i salg i noen land denne måneden.

N900 er basert på Nokia egen Linux-distribusjon, Maemo, og har blitt godt mottatt i tester. Mange har trodd at selskapet nå ville satse tungt på Maemo og komme med en rekke nye modeller basert på denne plattformen i løpet av 2010. Men det viser seg å være helt feil.

Til Reuters forteller en kilde at Nokia bare har planer om én ny Linux-mobil i 2010. En talsperson for Nokia sier at selskapet fortsatt vil ha Symbian som sin foretrukne plattform for smartmobiler.

- Potensialet til Linux-operativsystemet er i høyende-delen av markedet, og vi har ennå ikke fullt ut utnyttet dette, sier Ari Jaaksi, leder for Maemo hos Nokia, til Reuters.

Ifølge Reuters skal Maemo oppdateres i 2010, blant annet med støtte for kapasitive berøringsskjermer, tettere integrasjon med Nokias tjenester og full integrasjon av den opprinnelig norskutviklede Qt-teknologien. Qt gjør det enklere å tilby applikasjoner til flere ulike operativsystemer.

Lite tyder på at Nokia N900 vil få mange søsken i løpet av det kommende året.
Lite tyder på at Nokia N900 vil få mange søsken i løpet av det kommende året.

Men også Symbian er i ferd med å fornyes. Det er ventet at disse oppdateringene vil komme innen en periode på mellom 6 og 18 måneder.

Utfordringen for Nokias Linux-satsning at selskapet står alene om å bruke Maemo på smarttelefoner, mens for eksempel Googles Android benyttes av etter hvert ganske mange.

Faren er at dersom ikke Nokia klarer å gjøre selskapets fåtallige Maemo-baserte mobiler til en suksess tilsvarende Apples iPhone, så vil applikasjonsutviklere la plattformen seile i sin egen sjø og i stedet fokusere på plattformer som er mer populære og inntektsbringende.

iPhone OS er blant disse på grunn av temmelig stor brukermasse og villigheten til å bruke penger på applikasjoner. Android er plattformen som er ventet størst vekst i brukermassen i årene som kommer, mens Symbian fortsatt vil være størst innen overskuelig framtid.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.