JUSS OG SAMFUNN

Ingen tatt etter 50 ran av norske nettbanker

Kripos hadde fingrene fulle etter alle svindel-forsøkene mot nettbankene, men klarte ikke å ta noen av de.

26. jan. 2008 - 12:14

Oslo (NTB): I fjor etterforsket Kripos rundt 50 nettbanksvindelsaker. Ingen av bakmennene er tatt, og myndighetene står hjelpeløse tilbake.

I løpet av de siste årene har nettsvindlere for alvor skaffet seg fotfeste i det norske markedet. Mens kriminelle hackere før brøt seg inn på maskiner og datasystemer for moro skyld, er datakriminalitet nå blitt storforretning, skriver Aftenposten.

- Dette er organisert kriminalitet satt i system fra miljøer med store ressurser. Data som hentes ut fra bedrifters eller privatpersoners maskiner, selges videre for misbruk. Kriminaliteten kan ramme storindustri, viktige institusjoner som sykehus eller trafikksystemer, sier Christophe Birkeland, avdelingsdirektør for NorCERT som jobber med internett-trusselbildet hos Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM).

Også politiet mener trusselbildet har endret seg sterkt de siste årene.

- Vi har sett meget offensive metoder bli etablert. Dette er et økende problem i Norge. Vi ser de alvorligste tilfellene av organisert kriminalitet utført med mobiltelefoner, datamaskiner og internett, sier leder Rune Fløisbonn i Kripos' datakrimavdeling.

Hans stab i Kripos etterforsket cirka 50 nettbanksvindel-saker i fjor. Foreløpig dreier det seg om opp mot to millioner kroner totalt, men politiet frykter det raskt kan endre seg. I Sverige ble til sammenligning bankkontoer tappet for et titall millioner kroner i fjor.

Det finnes svært lite statistikk om datakriminalitet. Et utvalg nedsatt av Justisdepartementet som har vurdert nye former for kriminalitet, slår fast at denne typen kriminalitet sjelden blir anmeldt og at den dessuten er vanskelig å oppdage. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.