RESULTATERFINANS

Ingen tro på Yatack og Toga.com

Aksjemarkedet ser ikke ut til å ha noen tiltro til at fusjonene mellom yaTack og Toga.com som ble varslet tidligere i denne uken skal ha noen større effekt.

Helge Lunde
15. sep. 2000 - 17:23

Mandag denne uken kom meldingen om at yaTack og Toga.com skulle fusjonere, og danne nordens ledende netthandelsselskap. Ordene var vakre, og målet var klart for Stig Herbern og Helge Røstad i yaTack.

I løpet av kun halvannet års tid skulle man gå med overskudd på driften. Men det ser ikke helt ut til at markedet har den samme religiøse troen på at netthandelen skal ta helt av i den umiddelbare fremtid, som de selv har. For etter at fusjonsnyheten har fått lagt seg i markedet har kursen på yaTack-aksjene bare gått en vei, - nedover.

Dagen før meldingen måtte du betale 4,05 kroner for en yaTack aksje. Nyheten om fusjonen løftet aksjen til oppunder 4,50 for å falle tilbake den samme dagen til 4,25 kroner. I dag derimot, nesten en uke etter at nyheten ble sluppet, er aksjen falt tilbake enda lenger og omsettes i markedet for "bare" 3 kroner. Dette tilsier at yaTack har blitt 45 millioner kroner mindre verdt, og skylden kan man ikke legge mange andre steder enn på planene om fusjon med svenske Toga.com.

Med fallet i verdien på yaTack aksjene har også verdien av Toga.com blitt mindre. I overtagelsesmodellen er det foreslått at man utsteder i overkant av 30 millioner yaTack aksjer til Toga.com aksjonærene. Dette priser Toga.com i dag til 90 millioner mot størrelsesorden 130 millioner norske kroner på fusjonsdagen.

Det som er et snodig regnestykke er at Toga.com på sin side løftes fra tidligere nivåer. Før meldingen om fusjonen var prisen på en Toga aksje omtrent 16 kroner, noe som verdsatte "lakenselskapet" til 55 millioner svenske kroner. I dag kan man få kjøpt den samme aksjen til 23 kroner, som igjen verdsetter Toga.com til 85 millioner kroner. Dermed har prisgapet som var mellom markedspris på Toga.com og tilbudsprisen fra yaTack blitt jevnet ut, noe som selvsagt ikke er unaturlig. Mens nordmennene gråter over kursfallet i yaTack, ligger svenskene på gulvet og vrir seg i latter.

Det gjenstår selvsagt å se hvem som får rett, Stig Herbern eller dagens marked, men at de har en ulik gudetro synes ganske klart i dag.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.