Ingen USB-lagring på PC før Firewire

I PC-verden brukes USB til skannere og kamera. Selv ikke for bærbare tilbys USB-baserte CD-drev eller andre lagringsprodukter - med ett unntak. Leverandørene venter på Firewire.

I PC-verden brukes USB til skannere og kamera. Selv ikke for bærbare tilbys USB-baserte CD-drev eller andre lagringsprodukter - med ett unntak. Leverandørene venter på Firewire.

Det slo meg da jeg testet IBMs nyeste bærbare - ThinkPad 570, også kjent som "Transformer" på grunn av den avtakbare sokkelen med plass for CD-drev, og ekstra harddisk eller diskettstasjon - at det hadde vært både enklere og rimeligere å satse på USB-produkter for slike bærbare lagringsenheter. Men i dette tilfellet er det ikke samsvar mellom det som synes logisk for brukeren og det som finnes i praksis.

En ringerunde til noen viktige norske distributører - CHS Electronic, Ingram, EET og Dennis Bergstrøm - viser at det finnes USB-baserte CD-R, men ingen vanlige CD-drev. Dette forklares med to forhold. For det første er USB-baserte CD-drev bare interessante for bærbare, siden alle moderne bordmodeller har CD-drev som standard utrustning. Og potensialet i det bærbare markedet er for lite. For det andre venter leverandørene på en avklaring i forhold til den langt raskere Firewire-teknologien, også kjent som IEEE1394. Kommer Firewire til PC-verdenen, vil det ikke lønne seg å bruke ressurser på å utvikle løsninger for USB.

Følgelig brukes PC-enes USB-utgang til skannere, kameraer, tastatur og mus. Noen nevner også modem. Blant ytterst få lagringsprodukter finner vi Iomega Zip USB som nytter de kjente utskiftbare skivene på 100 MB.

For bærbare PC-er er det PC-kort-standarden som rår, også innen lagring. Dennis Bergstrøm har nettopp tatt inn den meget elegante Starlet CD fra Multiport. Dette CD-drevet veier 450 gram og er på størrelse med en vanlig Discman. Drevet henter også driftsstrøm fra PC-kortet, og tilbys i 24x hastighet. Antatt gatepris eks mva er 2100 kroner, godt under det du må ut med for kombinasjonen sokkel og CD-drev på ThinkPad 570.

En interessant nyhet som Iomega kunngjorde i dag er et PC-kort-drev for selskapets 40 MB store Clik!-skiver. Disse skivene er så små at hele drevet får plass i selve PC-kortet. Drevet kommer til Norge tidligst i tredje kvartal i år. Pris i USA er 200 dollar. En pakke på ti skiver kommer på rundt 100 dollar.

Til toppen