Ingen Windows 7-effekt for HP og Dell

Det økonomiske løftet som Microsoft opplever går pc-leverandørene hus forbi.

Ingen Windows 7-effekt for HP og Dell
Bilde:

Regnskapet som Microsoft la fram sist torsdag for kvartalet ut desember 2009, viste hvordan Windows-omsetningen økte med 70 prosent på grunn av det nye systemet Windows 7, som ble offisielt lansert i oktober. Tallene viste også at Windows-avdelingen står for 63 prosent av Microsofts samlede driftsresultat. (Se artikkelen Windows 7 fikk fart på Microsoft.) Det er forbrukermarkedet som gir denne virkningen: Bedrifter har hittil i liten grad interessert seg for Windows 7.

Analytikere som Wall Street Journal har snakket med, sier pc-leverandørene ikke opplever noen tilsvarende effekt, selv om salget av nye pc-er til forbrukermarkedet økte med 22 prosent i forhold til samme kvartal for et år siden.

Årsaken er at gjennomsnittsprisen på en bærbar forbruker-pc falt med 23 prosent, til 581 dollar, det vil si i så vidt i overkant av 3500 kroner, ifølge analyseselskapet NPD Group.

De og andre analytikere venter at ensifret vekst i pc-omsetningen hos de store leverandørene når disse kunngjør sine tall for siste kvartal.

Pc-leverandørene møter prispresset på forskjellig vis. Dell prøver å begrense sine priskutt, og argumenterer med at de må innstille seg på lønnsomhet heller enn markedsandeler. Selskapet har sin tyngde i bedriftsmarkedet.

HP har fulgt med på prispresset, og prøvd å begrense marginskvisen ved å forhandle bedre avtaler med komponentleverandørene. Regnskapstallene som Intel kunngjorde i midten av januar – omsetningen økte med 28 prosent mens nettoresultatet økte med 875 prosent – tyder på at prosessorleverandøren ikke har latt seg presse. (Se artikkelen Intels resultat tilbake på gamle høyder.)

    Les også:

Les mer om: