Ingram Micro toppsjef uten lønn

Ingram Micro Inc. i USA har ansatt ny toppsjef, Jerre Stead, etter legendariske Chip Lacy som bygde Ingram til verdens største datadistributør. Stead jobber uten lønn, men har fått saftige opsjoner som vil gjøre ham til en meget holden mann.

Ingram Micro Inc. i USA har ansatt ny toppsjef, Jerre Stead, etter legendariske Chip Lacy som bygde Ingram til verdens største datadistributør. Stead jobber uten lønn, men har fått saftige opsjoner som vil gjøre ham til en meget holden mann.

Martha Ingram, styreformann i Ingram Industries som eier Ingram Micro Inc., har ansatt Jerre Stead som ny administrerende direktør - uten lønn. Stead tar over for legendarisk Chip Lacy som forlot selskapet i mai. Chip Lacy bygde opp Ingram Micro fra en regional distributør i USA til en internasjonal datadistributør, nå verdens største.

Stead har fått en kontrakt der han ikke mottar en krone i lønn. Dette betyr ikke at han jobber gratis, dog. Han har fått aksjeopsjoner i selskapet som er på vei mot børs i USA. Selskapet ventes å hente inn USD 280 millioner ved børsintroduksjonen. Jerre Stead vil eie opsjoner til 2,76% av selskapet etter børsintroduksjonen til en maksimum aksjepris USD 14.

Chip Lacy, Ingram tidligere administrerende direktør, forlot selskapet midt i forberedelsene til børsintroduksjonen og hendelsene skapte endel bølger i bransjen i USA. Mange mente at Ingram måtte utsette børsintroduksjonen til de hadde funnet ny toppleder. Med ansettelsen av Jerre Stead er skepsisen stilnet hen. Stead var tidligere styreformann og daglig leder i AT%T Corp.s Global Information Solutions. Før det var Stead 21 år hos Honeywell Inc. hvor han bygde opp Honeywells internasjonale infrastruktur i Europa, Asia, Afrika, og Midtøsten. Martha Ingram har uttalt at hun la meget vekt på Steads internasjonale distribusjonserfaring.

Jerre Stead vil tjene flere titalls millioner USD hvis Ingram Micros aksjepris holder seg på USD 14 eller stiger. Aksjonærene deler nok villig sin formue med Spead hvis han sørger for kursøkning.

Hvis Jan Skøien og Bjørn Erik Tholfsen hadde tilsvarende avtale med henholdsvis Micro Software Group og Santech, ville det ikke blitt lønn på de to tidligere konsernsjefene i 95/96. Kursutviklingen for de to selskapene har vært katastrofal siden børsintroduksjonen. Kanskje Terje Kristoffersen i skulle fått aksjeopsjoner i Micro Technology Group slik at inntektene var knyttet til kursutviklingen for selskapet? Ingen kursstigning, ingen lønn!

Nå regnes aksjeopsjoner i Norge nærmest for kriminellt og Stortinget har sørget for at aksjeopsjoner utløser skatteplikt ved mottak av opsjoner, ikke ved innløsning. Dette gjør opsjoner til en komplisert og uegnet kompensasjonssform. Det er synd for endel små, nystartede selskaper som kunne tenke seg å gi aksjeopsjoner mot redusert lønn i en etableringsfase hvor lønnsbudsjettene er meget presset.

Til toppen