Ingres lansert som åpen kildekode

Computer Associates lanserte mandag databasesystemet Ingres r3 som åpen kildekode for Windows og Linux.

Computer Associates lanserte mandag databasesystemet Ingres r3 som åpen kildekode for Windows og Linux.

Tidligere i år skrev digi.no at Computer Associates ville gjøre databasesystemet Ingres r3 tilgjengelig som åpen kildekode. I august ble betautgaver av programvaren gjort tilgjengelige.

Nå er Windows - og Linux-utgaven offisielt lansert. Dette skjedde mandag denne uken. Databasesystemet er gitt ut under lisensordningen CA-TOSL (CA Trusted Open Source License). Detaljene for denne lisensordningen er tilgjengelige på denne siden.

Ingres var opprinnelige resultatet av et forskningsprosjekt ved University of California, Berkeley, og var den første relasjonsdatabasen som ble kommersielt tilgjengelig i 1980. I 1994 kjøpt CA rettighetene til produktet. Etter hvert som produktet ble videreutviklet, lanserte CA OpenIngres, Ingres II, Advantage Ingres og nå Ingres r3.

Betautgavene av Ingres r3 er allerede blitt lastet ned mer enn 15.000 ganger, og omkring 4000 brukere har registrert seg som medlemmer av åpen kildekodemiljøet rundt Ingres på CAs nettsted. Tony Gaughan, senior visepresident for utvikling hos CA, sier til eWeek at det er ventet en kraftig økning i dette tallet i tiden framover, ikke minst fra Windows-brukere.

Selv om CA nå er basert på åpen kildekode og er fritt tilgjengelig, mener CA at konkurrentene i større grad vil være de store, kommersielle databasene som Oracle, enn for eksempel åpen kildekode-baserte MySQL.

Samtidig som at en Ingres-installasjon bare krever omtrent 100 MB harddiskplass, skal den tilbyr enterprise-egenskaper som skalerbar klyngefunksjonalitet for å tilby høy oppetid, tabellpartisjonering og -indeksering, parallell prosessering av spørringer, reorganisering av tabeller og indekser mens databasen er i drift, samt støtte for 64-bits miljøer.

Gaughan mener at MySQL først med den kommende versjon 5.0 av databasen vil ha nok funksjonalitet til å konkurrere på lik linje de store.

CA lanserte i august i år en utfordring til utviklere om å lage migreringsverktøy for brukere som i dag benytter Oracle, Microsoft SQL Server, Sybase Adaptive Enterprise Server, IBM DB2 Universal Database, Informix og/eller MySQL. Som gulrot lover CA én million dollar fordelt på seks bidrag, med inntil 400.000 i premie til det beste. Bidrag aksepteres fram til 1. februar 2005.

Ingres r3 vil etter hvert også bli tilgjengelig for andre plattformer enn Linux og Windows. Allerede tidlig neste år skal 32- og 64-bits utgaver for Solaris, HP/US og AIX være klare, sammen med utgaver for HP Tru64 og HP OpenVMS.

Ingres r3 kan lastes ned fra denne siden.

Til toppen