BEDRIFTSTEKNOLOGI

Initek: IT for aluminium

I 1989 vurderte tre erfarne ansatte ved Elkems forskningssenter i Kristiansand at det var sikrere å danne sitt eget firma enn å forbli i Elkem. De bygget sin framtid på å anvende informasjonsteknologi i aluminiumsindustrien.

Eirik Rossen
3. des. 1997 - 15:40

De tre - sivilingeniørene Arnfinn Berge og Petter Kristiansen, og dataeksperten May Tove Andve - utgjør fortsatt hele firmaet som nylig søkte om å få årets Rosing-pris for produktet SiniCast (se egen artikkel, referert til høyre).

- Slutten av 1980-tallet var en turbulent tid for Elkem, forklarer Berge. - Forretningsidéen vår var konsulentvirksomhet for prosessindustrien. Vi hadde i begynnelsen veldig mange oppdrag for Elkem, og arbeidet mye ved aluminiumsverket i Mosjøen, med oppdrag rundt støperiet. Vi fikk idéen til det som nå er SiniCast da vi skulle installere et veiesystem fra eksterne leverandører.

SiniCast erstatter veiesystem ved ovnene med en interaktiv modell som kjøres på en PC knyttet til verkets øvrige styrings- og målingssystemer.

Statlige midler fra Expomat-programmet, kombinert med reklamasjonspengene fra det mislykkede veiesystemet, finansierte utviklingen av prototypen som sto ferdig i Mosjøen i 1993.

- Elkem lot oss beholde rettighetene til produktet. Vi søkte om patent i mai 1995, og fikk det innvilget i juli i år. En PCT-forundersøkelse (Patent Cooperation Treaty) slo i august fast at produktet vil være patenterbart i utlandet. 1. oktober søkte vi internasjonal patentering i 25 land. Vår første egentlige leveranse er datert 24. november i år, til Elkem Aluminium Lista.

Siemens spiller en viktig rolle for Initek. Den tyske giganten har tatt på seg å markedsføre SiniCast, og har også bidratt med finansiering. Ellers overlever selskapet på et risikolån fra SND. Styrets årsberetning for 1996 melder om negativ egenkapital på noe over 100.000 kroner, men konkluderer med at fortsatt drift er forsvarlig. Berge forklarer at begrunnelsen er at om SND-lånet hadde blitt aktivert, ville ikke egenkapitalen vært negativ.

- SND-lånet skal betjenes når prosjektet selger. Vi har en grei og ryddig likviditet.

Et driftsbudsjett for virksomheten rundt SiniCast legger opp til at det skal selges ytterligere ett system i år, fire i 1998, seks i 1999 og så gradvis økende til 14 i 2002. Det skal være rundt trengende 600 ovner verden over, og foreløpig ingen konkurrenter. Rosing-søknaden nevner en listepris på 600.000 kroner per installasjon av SiniCast. I budsjettet starter snittpris per solgt system på 450.000, og øker gradvis til 500.000 i 2002. Resultatet etter skatt forventes å øke fra 590.000 kroner i 1998, til 3,4 millioner i 2002.

- Hvis prognosen avtegner seg vil vi ansette flere folk. Vi tre kan levere mellom åtte og ti systemer i året, hvis vi ikke gjør noe annet. Men vi vil gjerne ha en jevn fordeling mellom konsulentvirksomhet og produktrettet virksomhet.

Berge sier han har noen ideer til videre produkter, som han kanskje vil få anledning til å arbeide med dersom "dette løsner litt".

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.