Inmarsat vil tilby egen mobil IP-tjeneste

I annet kvartal 2000 vil Inmarsat utvide dagens mobile ISDN-tjeneste med en egen mobil datatjeneste. Tjenesten skal gi 64 kbps trådløs Internett-tilgang via satellitt fra nesten hvor som helst i verden.

I annet kvartal 2000 vil Inmarsat utvide dagens mobile ISDN-tjeneste med en egen mobil datatjeneste. Tjenesten skal gi 64 kbps trådløs Internett-tilgang via satellitt fra nesten hvor som helst i verden.

Dagens mobile ISDN-tjeneste tilbyr digital telefoni over Inmarsats satellitter, og kan brukes til dataoverføring på samme måte som en standard ISDN-forbindelse. Men den er først og fremst lagt opp med tanke på telefoni. Blant annet faktureres man per tid. Prisnivået ligger på rundt sju amerikanske dollar per minutt.

- Vår kommende tjeneste for datapakker innebærer at man kommer rett på et satellitt-basert IP-nettverk ved hjelp av egne mobile terminaler. Dette nettverket har egne porter mot det vanlige faste IP-nettverket, forklarer Inmarsats prosjektansvarlige Andrew Ivey. - Det innebærer at man får umiddelbar tilgang til de samme løsningene som man er vant med fra en fast arbeidsplass.

Faktureringen på IP-tjenesten vil baseres på mengden overført data, ikke på tellerskritt.

Ivey lister opp videokonferanser, fjerntilgang til lukket lokalnett, intranett, telemedisin, e-handel, e-post og så videre som typiske tjenester for satellittbasert Internett-tilgang.

- Utviklingen innen telekom har ikke fulgt den samme rivende utviklingen som innen IT, mener Ivey. - Vi har vært for fokusert på tale, og båndbredden vi tilbyr har vært for lav. Med 64 kbps tilfredsstiller vi minimumskravet fra dagens IT-applikasjoner.

Inmarsats geostasjonære satellitter dekker 98 prosent av jordens landområder. Stadig mer av kapasiteten går til dataoverføring. Ivey regner med at 70 prosent av den samlede kapasiteten vil nyttes til data innen 2003. Inmarsat karakteriserer sin tjeneste som en GAN eller "global area network".

IP-tjenesten er først og fremst beregnet på dem som må holde kontakt også når de arbeider i svært isolerte områder eller når katastrofer lammer andre nettverk. Tre produsenter - norske Nera ASA, danske Thrane & Thrane og tyske STN Atlas Elektronik - står klare til å selge terminaler i løpet av siste kvartal i år. Apparatene har et prisnivå på rundt 10.000 dollar og veier rundt fire kilogram.

Til toppen