Innbyr til stor norsk Linux-konferanse

Årets Linux-dag i Oslo skal vise hvorfor åpen kildekode er en lønnsom investering, og hvordan.

Innbyr til stor norsk Linux-konferanse

Årets Linux-dag i Oslo skal vise hvorfor åpen kildekode er en lønnsom investering, og hvordan.

Linux-dagen på DogA-senteret i Oslo («design og arkitektur») arrangeres for andre år på rad førstkommende mandag, altså 7. mai. Arrangør er Norges største Linux-bedrift Linpro, i år i samarbeid med IKT-Norge og Nuug. Jan William Haagensen, avdelingsleder for salg og marked i Linpro, sier han håper på opptil 150 påmeldte.

– Vi legger i år større vekt på åpen programvare enn i fjor, sier Haagensen til digi.no. – Vi erfarer at mange ser på åpen programvare som et lønnsomt alternativ til kommersielle. IKT-Norge har for eksempel etablert en egen interessegruppe for fri programvare.

Målgruppene for det som blir det største arrangementet i sitt slag i Norge, er dels de teknologiorienterte, dels de som er opptatt av IT-strategi. Analyseselskapet Gartner ser på bedrifters bruk av åpen programvare som en av de ti viktigste trendene fra til 2010. Seniorkonsulent i Gartner, Peter Hydas, forklarer hvorfor tidlig på konferansen med plenumsforedraget «Åpenhet varer lengst».

– Erfaringene i Norge bekrefter åpen programvares økende betydning, og vi ser at løsningene går stadig lenger opp i verdikjeden. På Linux-dagen 2007 belyser vi dette ved å presentere de ti mest spennende åpen kildekode-prosjekter i Norge.

Haagensen mener dette stiller nye krav til åpen kildekodeutviklere, også i Norge.

– Når en løsning får strategisk betydning for brukeren, er det avgjørende at den bygger på applikasjoner som er modne og profesjonelle. Mange av de 10.000 applikasjonene som finnes i dag er ikke modne nok. Det vil skje en avskalling. På konferansen skal det blant annet diskuteres hvilke prosjekter som er relevante og riktige.

Moderne løsninger vil bli presentert. Blant annet vil den nordiske kraftbørsen Nordpool forklare hvorfor de satser stadig mer på åpen kildekode. IBM og Red Hat går sammen om å presentere Linux-baserte løsninger for en av de viktigste trendene i dag, virtualisering. Av mer spesielle løsninger gjennomgås en løsning for webserver-caching som viser et eksempel på framskreden programvare for moderne maskinvarearkitektur.

– Det vil videre være en generell gjennomgang av Red Hat Linux. Red Hat er klart verdens største Linux-aktør: Selskapet har større børsverdi enn Novell.

Haagensen framhever også konferansens muligheter for å treffe likesinnede og utvide kontaktnettet.

Program, påmelding og praktiske detaljer finnes på arrangementets eget nettsted: Linuxdagen 2007.

    Les også:

Til toppen