TELEKOM

Innen årsskiftet er to milliarder på nett

Tilgang til bredbånd øker i rekordfart, ifølge Den internasjonale teleunion, ITU.

ITUs prognose tyder på at verden vil ha to milliarder nettb rukere innen utgangen av 2010. Afrika henger etter. (CIS står for Samvelde av uavhengige stater, altså det tidligere Sovjetunion.)
ITUs prognose tyder på at verden vil ha to milliarder nettb rukere innen utgangen av 2010. Afrika henger etter. (CIS står for Samvelde av uavhengige stater, altså det tidligere Sovjetunion.) Bilde: ITU
20. okt. 2010 - 15:18

Tall publisert i en ny rapport fra Den internasjonale teleunion ITU tyder på at verden vil nå en viktig milepæl innen utgangen av 2010: Tallet på brukere av Internett vil passere to milliarder.

Det er dobbelt så mange som for fem år siden.

Tallet på nettbrukere med tilgang hjemme øker til nærmere 1,6 milliarder innen årsskiftet. For et år siden var tallet 1,4 milliarder.

I 2010 får Internett til sammen 226 millioner nye brukere. Av disse er 162 millioner i utviklingsland, der nettbruken vokser kraftig.

Innen årsskiftet er 71 prosent av befolkningen i utviklede land på nett, mot 21 prosent i utviklingsland. I utviklede land har 65 prosent tilgang til Internett hjemme, mot 13,5 prosent i utviklingsland. I utviklingsland surfer de aller fleste på skoler, på jobb eller på bibliotek eller andre offentlige steder.

Som grafen over viser, henger Afrika etter, som den eneste verdensdelen med nettsurferandel under ti prosent.

ITU ser på bredbånd som vilkår for økonomisk utvikling, og på mobilt bredbånd som vilkår for sosial framgang i fattige land. Håpet er at myndigheter vil legge forholdene til rette for at mobiltelefoni kan utvides med høyhastighets dataoverføring. ITUs tall viser at det nå er 5,3 milliarder aktive mobilabonnementer i verden, hvorav 3,8 milliarder i utviklingsland. Det innebærer at mobilpenetrasjonen i utviklingsland nå er oppe i 68 prosent.

Bare et fåtall land står uten 3G-tjenester, og tallet på mobilabonnementer er på rundt 5,3 milliarder. <i>Bilde: ITU</i>
Bare et fåtall land står uten 3G-tjenester, og tallet på mobilabonnementer er på rundt 5,3 milliarder. Bilde: ITU

Et vesentlig moment for ITU er å bidra til å utløse et prisfall på mobilt bredbånd tilsvarende prisfallet på mobiltelefoni. Organisasjonen har regnet ut at ved typisk bruk er mobilt bredbånd 20 prosent dyrere enn mobiltelefoni i utviklede land, og sju ganger så dyrt i utviklingsland.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.