TELEKOM

Innfører samme betingelser for bruk av mobilen i Norge og Europa

Men for mange blir tillegget først borte etter en overgangperiode.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
1. juni 2016 - 14:23

Flere norske mobiloperatører har denne våren kommet med nye eller oppdaterte abonnementer som innebærer at det ikke koster mer å bruke mobilen i EU- og EØS-land enn her hjemme. De har dermed kommet nye, felles-europeiske regler for bruk av mobilen i forkjøpet. For det er først fra i dag at disse reglene gjelder for norske abonnenter.

I utgangspunktet skal mobilabonnenter i EU- og EØS-landene kunne bruke mobilen uten noe som helst pristillegg på tvers av alle medlemslandene. Men denne ordningen, som kalles for «Roam like at home», innføres ifølge Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) først den 15. juni 2017.

Lavere tilleggspris

I en overgangsperiode vil mobiloperatørene kunne kreve et begrenset tillegg på samtaler, SMS og datatrafikk som benyttes i de aktuelle landene. Dette tillegget er av EU oppgitt i euro og er derfor kursavhengig.

Men fram til den 1. juli vil tillegget maksimalt kunne være 52 øre per minutt for utgående samtaler, 11 øre per minutt for innkommende samtaler, 20 øre for SMS og 52 øre per megabyte med data. Prisene inkluderer mva.

Kunder som har fastprisabonnement som inkluderer fri bruk eller et visst volum i Norge, vil kunne bruke av dette også i EØS. Men da kan operatøren kreve et pristillegg på opptil de nevnte maksimalbeløpene for den bruken som ikke skjer i Norge.

Fortsatt gjelder sperregrensen på 50 euro, omtrent 535 kroner inkl. mva., for databruken – både innenfor og utenfor EØS. Når dataforbruket til sluttbrukeren når 80 prosent av den pålagte sperregrensen, skal tilbyder varsle sluttbrukeren om dette.

Flere detaljer om den nye reguleringen finnes på denne siden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.