ANALYSER

Innholdsmengden vokser raskt

Innholds-produksjonen er langt større enn lagrings-kapasiteten.

6. mars 2007 - 09:00

Analyseselskapet IDC har tatt en titt på hvor mye lagringskapasitet som trengs hvis verden skulle lagret all digital informasjon som lages.

De har tatt for seg foto, video, eposter, websider, lynmeldinger, telefonsamtaler og annet digitalt innhold som produseres hver dag gjennom et helt år.

I en slik analyse er det mange ukjente faktorer, og resultatet vil alltid være heftet med en god porsjon usikkerhet, men det kan være interessant å se hvor landet ligger. For de som jobber med datalagring kan det også være interessant å se hvordan lagringsbehovet utvikler seg og hva som er de drivende faktorene.

Tidligere har blant annet forskere ved University of California, Berkeley, kommet frem til at det ble produsert digitalt innhold tilsvarende 5 exabytes, eller 5 milliarder gigabytes, i 2003.

Fra 2003 til 2006 har det vært en kraftig vekst i bruken av video og audio på internett. Det genererer raskt mye mer plasskrevende innhold enn rene tekstfiler og enklere HTML-sider.

IDC kom frem til at det i 2006 ble generert digitalt innhold i størrelsesorden 161 exabyte, eller 161 milliarder gigabytes.

IDC tok utgangspunkt at hver digitale fil i snitt ville bli replikert tre ganger og at digitale TV-sendinger ble generert en gang for hver gang den ble vist på en skjerm. Dersom kun orginalt digitalt materiale ble telt med, så ville tallet endt på 40 exabytes, istedenfor 161 exabytes.

I tillegg til å se på hvor mye digitalt innhold som ble produsert, analyserte IDC også hvor mye lagringskapasitet som var tilgjengelig i fjor. De endte opp med at verden i fjor hadde en total lagringskapasitet på 185 exabyte og at dette ville øke til 601 exabyte i 2010.

Det betyr at hvis man ikke hadde lagret noe fra før av, så ville man kunne lagret et helt års digital innholdsproduksjon på den eksisterende kapasiteten. I praksis er det selvsagt ikke mulig og fremover vil heller ikke lagringskapasiteten klare å henge med på utviklingen til innholdsproduksjonen.

IDC estimerer at det med dagens vekst vil genereres 988 exabyte med digitalt innhold i 2010.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.