BEDRIFTSTEKNOLOGI

Innholdsrik PC-doktor

CheckIt 5.0 for Windows 95 fra TouchStone er et program som hjelper PC-brukere med å finne fram til eventuelle feilkilder som kan oppstå i brukernes PC-er. Programmet kommer også med forslag på hvordan man kan løse problemene.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. mars 1998 - 11:37

Installasjonen av CheckIt 5.0 er enkel. Programmet leveres på en CD, og den medfølgende bruksanvisningen går grundig gjennom de få trinnene installasjonen består av. Innsatsen fra brukeren består for en stor del av å skrive inn navnet sitt, samt å velge katalog for programfilene.

CheckIt 5.0 består egentlig av to deler, CheckIt og ToolBox.

ToolBox er et lite program som stort sett bare synes som et lite ikon på verktøylinjen. Hvis brukeren ønsker det, kan ToolBox automatisk oppdatere sikkerhetskopier av kritiske systemfiler, slik som user.dat og system.dat. Programmet kan også utføre en daglig sjekk av PC-en for å se om alt fungerer som det skal.

CheckIt er en mer interaktiv måte å sjekke PC-en sin på for å finne eller løse feil som kan oppstå. I hovedvinduet kan man velge mellom en rekke tjenester og verktøy. Disse er inndelt i System Info, Tests og Tools.


Under System Info-seksjonen kan man få detaljert informasjon om de forskjellige enhetene i PC-systemet. Dette inkluderer maskinvaren, aktive oppgaver, nettverksfunksjoner og ressursbruk. Her kan man blant annet se om det finnes skjulte systemkonflikter, det vil si at to eller flere enheter prøver å bruke den samme systemressursen, for eksempel IRQ (Interrupt Request) eller DMA (Direct Memory Access). Slik informasjon kan være vanskelig finne på annet vis.

Tests er en samling tester for de forskjellige maskinvareenhetene. Disse sjekker om enhetene fungerer som forventet. Det finnes også en QuickTest. Denne er mindre grundig, men gir en oversikt over tilstanden til alle enhetene i maskinen. Hvis noen av testene finner en eller flere feil ved noen av enhetene, kan man gå videre inn i TroubleShooter, som da vil komme med forslag til løsninger på problemene

Tools består blant annet av verktøy for lagring og gjenoppretting av kritiske systemfiler, en ytelsestest og en mekanisme for automatisk oppgradering av CheckIt. Versjon 5.01 er allerede tilgjengelig på nettstedet til TouchStone.

System Spy er et verktøy som holder orden på alle endringer ved å ta "bilder" av hele systemet. Dette kan være nyttig i forbindelse med installering av ny program- eller maskinvare. Hvis maskinen virket fint i går, men ikke i dag, kan System Spy fortelle brukeren hvorfor ved å sammenlikne bildene.

Hvis man er riktig ille ute, kan man risikere at Windows ikke vil starte opp etter en endring av konfigurasjonen. Man kan da bruke programmet DOS Restore fra DOS for å gjenopprette de tidligere systemfilene. Det er selvsagt også mulig å gjøre dette "for hånd" uten å bruke dette programmet. Men det er ikke den enkleste prosessen man kan gi seg i kast med. Spesielt relativt ferske brukere av DOS vil derfor ha nytte av dette programmet.

TouchStone leverer også med et e.Support, et program for brukerstøtte over Internett. Brukerne av CheckIt kan ved hjelp av dette få svar på ting du lurer på i forbindelse med CheckIt og feilsøking av PC-er.

Helhetsinntrykket av CheckIt 5.0 er at det er et oversiktlig program, det har omfattende tester og støtten fra manual og innebygget hjelp er god. Særlig aktive PC-brukere som ofte tester program- og maskinvare vil ha stor nytte av et slikt program. Stadige installasjoner og avinstallasjoner kan fort gjøre systemet ustabilt, og CheckIt kan derfor være en god hjelp i å rydde opp i dette.

Veiledende pris på CheckIt 5.0 er ifølge Paul Christoffer Hansen 550 kroner eksklusiv mva. Paul Christoffer Hansen er daglig leder ved Swanholm Distribution, som er distributør av CheckIt i Norge.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.