JUSS OG SAMFUNN

Innkrever ulovlig Internett-gebyr

Posten blåser en lang marsj i EØS-reglene i sitt forsøk på å tjene penger, hevder europaekspert. - Dette er helt feil, påstår Posten.

Lars Kvanum
23. juni 2000 - 12:12

Professor Hans Petter Graver ved Universitetet i Oslo og Senter for Europarett, sier i et intervju med Dagens Næringsliv at posten bryter EØS-reglene ved å kreve inn ekspedisjonsgebyr for fortolling av varer fra EU- og EØS-land.

Etter at Posten innførte nye rutiner i mars i år ble det innført en ny regel som sier at alle varer skal fortolles uansett verdi. Dette gjelder også pakker hvor tollen kommer på mindre enn 50,-, som tidligere var tollfrie. Hvis man velger å selv fortolle en vare til under 200,- må man betale 50,- i ekspedisjonsgebyr.

- Hvis Posten kun tar ekspedisjonsgebyr for varer fra utlandet og ikke for varer bestilt i Norge, er dette en forskjellsbehandling og dermed forbudt innenfor EU- og EØS-området, sier Graver til Dagens Næringeliv.

- Dette er helt feil. Det er et gebyr på arbeidet som må utføres for å få fortollet forsendelsen, ikke et gebyr på pakken, forklarer Line Fredriksen, pressetalskvinne i Posten til digi.no. Tidligere har Fredriksen klart lagt vekt på at Posten gikk mot dette forslaget i en høring, men Finansdepartementet presset det igjennom.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.