Innrømmer svakt Itanium-salg

Intel medgir at salget av Itanium-prosessorene ikke har levd opp til forventningene.

Intel medgir at salget av Itanium-prosessorene ikke har levd opp til forventningene.

At salget av Itanium-baserte servere ikke er veldig stort, kommer ikke som noen overraskelse for de fleste. Men det er trolig første gang at Intel er i nærheten av å komme med en innrømmelse om nettopp dette.

- Om vi vil nå målet vi har satt for i år? Ikke med de aggressive nivåene vi har satt, sa Abhi Talwalkar, daglig leder for Intels Enterprise Platform Group, i forbindelse med en spørreseanse under denne ukens Intel Developer Forum. Dette skriver News.com.

Selv om Intel tidligere har sagt at Itanium skulle bli like dominerende i servermarkedet som det Pentium er i vanlige PC-er, er flertallet av serverne utstyrt med Intels Xeon-prosessor, en langt rimeligere brikke. Intel har flere ganger lovet at systemer basert på Itanium i løpet av få år vil koste det samme som tilsvarende Xeon-baserte systemer.

Til tross for innrømmelsene, mener Talwalkar at Itanium står sterkt og at den tilfredsstiller selskapets langsiktige mål. Omsetningen av store servere har vokst kraftig fra år til år, og innen maskiner med 16 eller flere prosessorer er omsetningen tidoblet. Samtidig er utvalget av servere med to eller flere Itanium-prosessorer blitt flerdoblet siden 2002.

Noe av årsaken til at Itanium selger dårligere enn det Intel har forventet, kan være introduksjonen av Xeon-prosessorer med 64-bits støtte (EM64T). Intel måtte lansere disse tidligere enn planlagt fordi AMD med selskapets Opteron-prosessorer begynte å bli for interessant for noen av Intels beste kunder. Dette sier analytiker Jonathan Eunice i Illuminata, til News.com.

Til toppen