Matematikk og Moores lov har supplert hverandre. (Bilde: Intel / Eindhoven tekniske universitet)
EKSTRA

Den ukjente Moores lov

Mange tror det er Moores lov som står bak de enorme forbedringene i moderne datamaskiner. At den kontinuerlige utvikling i pakketetthet som Gordon Moore observerte og spådde den videre utviklingen av allerede i 1965 har hatt enorm betydning er det ingen tvil om. Men at vi kan tilskrive all moderne datakraft til elektronikkutvikling er bare delvis sant. Ofte kommer gevinstene i like stor, eller enda større grad fra matematikerne. Det er de som klekker ut stadig bedre algoritmer og får totalytelsen opp på de nivåene det moderne samfunnet er blitt nesten skremmende avhengig av.

Matematikken viktigst

I perioden fra 1988 til 2004 økte ytelsen i prosessorene med en faktor på 1 600 ganger. I samme periode gjorde algoritmene man benyttet innen simulering at ytelsen økte 3 300 ganger. Altså nesten dobbelt så mye som maskinvaren sto for. Kombinasjonen av de to ga en ytelsesøkning på 5 300 000 ganger.

Effekten av matematikk: Noen ganger har effekten av matematikk ligget foran Moores lov, men over årene har de til sammen supplert hverandre og gitt den enorme ytelsesøkningen i datakraft vi er blitt vant med.
Effekten av matematikk: Noen ganger har effekten av matematikk ligget foran Moores lov, men over årene har de til sammen supplert hverandre og gitt den enorme ytelsesøkningen i datakraft vi er blitt vant med. Foto: Eindhoven tekniske universitet

 

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

Som Ekstra-medlem får du lese unike artikler på Tu.no og Digi.no hver uke.

Eksklusive artikler | Fordypning og innsikt | Rabatt på konferanser

månedlig

Kr 199
Kr 50 per uke
Prøv gratis
Første måned gratis
Én måned gratis
NITO- eller Tekna-medlem?
Få 50 % rabatt
Jobber du i en bedrift med mer enn fem ansatte?
Ta kontakt for grupperabatt
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal. Ved årlig periodisering tilbys også bedriftsfaktura.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Til toppen