nterplanetary File System (IPFS) har på sikt som mål å erstatte HTTP-protokollen. (Bilde: Skjermbilder)
EKSTRA

Er dette fremtidens web-protokoll? Interplanetary File System (IPFS) har som mål å erstatte HTTP-protokollen

Det å erstatte HTTP er ingen triviell oppgave. Juan Benet, en av skaperne av IPFS (Interplanetary File System) uttaler selv at HTTP er en fantastisk protokoll som har hjulpet oss å gjøre mye fantastisk siden den ble laget, men at den samtidig har noen alvorlige mangler.

De fleste har nok opplevd å klikke på en weblink for så å få beskjed om at siden ikke lenger eksisterer (404) eller til og med at serveren eller domenet ikke lenger er operativt. Om man da ikke er heldig og finner siden via Googles cache eller Internet Archive er det ikke stort man kan gjøre.

Allerede her er det første problemet; ved å adressere innhold basert på domenenavn, og ikke direkte, vil risikoen alltid være å miste relasjonen mellom data og plassering. Mye tid kan derfor gå med på å sikre at eldre linker fremdeles fungerer etter for eksempel et navnebytte eller en serveroppgradering. Hos IPFS adresseres i stedet innholdet direkte, og så lenge man har tilgang til denne adressen vil dataene alltid være tilgjengelige.

Skalering

En annet utfordring med HTTP er skalering. I all enkelhet baserer HTTP-protokollen seg på én server som leverer data til en eller flere klienter. Dette er enkelt konseptuelt, samtidig som det er lett å sette opp. Selv om håndtering av mange brukere i dag i stor grad løses gjennom ulike former for lastbalansering, er det fremdeles flaskehalser og komponenter uten redundans som datastrømmen må gå igjennom – for eksempel internett-linken hos tilbyder eller sluttbruker. Når en tjeneste blir populær forbindes det også med en betydelig kostnad for tilbyderne – både i servere og i båndbredde.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

Som Ekstra-medlem får du lese unike artikler på Tu.no og Digi.no hver uke.

Eksklusive artikler | Fordypning og innsikt | Rabatt på konferanser

månedlig

Kr 199
Kr 50 per uke
Prøv gratis
Første måned gratis
Én måned gratis
NITO- eller Tekna-medlem?
Få 50 % rabatt
Jobber du i en bedrift med mer enn fem ansatte?
Ta kontakt for grupperabatt
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal. Ved årlig periodisering tilbys også bedriftsfaktura.

Vilkår og bruksbetingelser

Spørsmål vedrørende abonnement? Kontakt oss på ekstra@digi.no

Allerede medlem?

Til toppen