OFDMA vil gi plass til enda flere trådløse klienter samtidig i nettet, og en bedre utnyttelse av kapasiteten. (Bilde: Kurt Lekanger / Qualcomm (ill.) (montasje: digi.no))
EKSTRA

INNSIKT: 802.11ax

Neste generasjon wifi-nett skal gi plass til enda flere trådløse enheter

Slik virker teknologien som skal overta for 802.11ac.

De fleste av dagens wifi-produkter er basert på 802.11ac, men nylig lanserte brikkeprodusenten Qualcomm sine første brikker som støtter etterfølgeren til 802.11ac – en ny standard med navnet 802.11ax.

Mens man tidligere har fokusert mest på hastighet, lover 802.11ax å øke kapasiteten i det trådløse nettet slik at enda flere brukere kan koble seg opp samtidig. I denne artikkelen skal vi gå i dybden på 802.11ax.

Standarden er ikke ferdig – selv om produktene snart kommer

Den endelige 802.11ax-spesifikasjonen ventes ikke å være ferdig før i 2019, men det er ikke uvanlig at produsenter av brikkesett og trådløse rutere – spesielt i forbrukermarkedet – lanserer produkter basert på utkast til kommende standarder. Det har skjedd også med tidligere standarder som 802.11n og 802.11ac. Når standardiseringsarbeidet har kommet et stykke lanserer standardiseringsorganisasjonene (i dette tilfellet IEEE) med et utkast («draft») til standard, og det er ofte ikke mange endringer i denne før den endelige standarden publiseres.

– Det er som regel slik at det er brikkeprodusentene som driver trykket mot markedet i forbindelse med å ta i bruk ny standard, og som før vil de første draft-standard-produktene som treffer markedet være rettet mot konsumentmarkedet, forteller teknologisjef Jan Solhøy i Cisco Systems Norway til digi.no.

Jan Solhøy, CTO/Head of systems engineering i Cisco Systems Norway.
Jan Solhøy, CTO/Head of systems engineering i Cisco Systems Norway. Foto: Cisco

I teorien kan du risikere at produkter basert på ikke-endelige standarder ikke vil fungere optimalt, eller være fullstendig kompatible med produkter basert på den endelige standarden, men i praksis kan mye ordnes via fastvareoppdateringer senere etter hvert som man «finpusser» på standarden. I forbrukermarkedet er dette ofte godt nok, der fokuserer produsentene gjerne på å komme først med de nyeste og raskeste teknologiene, og det er mindre fokus på oppetid og stabilitet. I bedriftsmarkedet venter man gjerne, med god grunn, til en standard er helt ferdig og de flest «bugs» er funnet og fjernet før man tar produkter basert på standarden i bruk. På den måten kan du si at forbrukerne fungerer som en slags «prøvekaniner» for bedriftsmarkedet. 

Bli Ekstra-medlem og få tilgang til flere artikler hver uke

TU Total

Inkluderer TU Ekstra, Tek Ekstra og Digi Ekstra
20% rabatt på konferanser
Første måned gratis *
Månedlig
199,-
Årlig
1690,-
Prøv gratis

Digi Ekstra

Få fem eksklusive artikler hver uke.
Første måned gratis *
Månedlig
129,-
Årlig
1099,-
Prøv gratis

NITO- og Tekna-medlemmer,
50 % rabatt

Jobber du i en bedrift med mer enn fem ansatte?
Ta kontakt for grupperabatt

* Gjelder for månedlig medlemskap
** Gjelder for årlig medlemskap
Vilkår og bruksbetingelser
30 - 50% rabatt for NITO- og Tekna-medlemmer

Ønsker du en pakkepris for alle ansatte? Ta kontakt

Allerede medlem?

Til toppen