Inntar svenske skoler

Googles Chromebook.

Inntar svenske skoler
Denne PC-en, Samsungs 11 tommers Chromebook, vil bli utrustningen for 4.000 svenske videregående-elever fra høsten av. Bilde:

Mens den fremdeles ikke er lansert i det norske markedet har svenskene fått øynene opp for Googles Chromebook. Når de drøyt 4.000 elevene som går på de private Jensen-gymnasene i Sverige kommer til første skoledag over sommeren vil de få en Chromebook hver. Det melder ComputerSweden fredag.

– Chromebook er ukompliserte, kostnadseffektive og lette å bruke for både lærere og elever. Dessuten er Google Apps allerede et populært miljø i skoleverden ettersom den gjør det lett å kommunisere og dele dokumenter, forklarer Susanne Askwall som er IT-direktør ved Jensen Education til den svenske IT-avisen.

Skolen vil kjøpe inn et stort antall Chromebooks fra Samsung. Maskinene er utstyrt med en 11-tommers skjerm og veier 1,1 kilo. Startprisen i USA for den samme maskinen er på 249 dollar, rett over 1.500 kroner. Dette er langt under hva en skole ellers måtte ha betalt for en tilsvarende utrustet Windows-PC.

Chromebook drives av Googles Chrome OS, som stort sett er basert på nettskyen. Man må altså ha nettilgang for at maskinen skal virke etter hensikten. Dette ser Askwall bare på som en fordel:

– Vi har sett at risikoen er større for at noe forsvinner når det lagres lokalt på elevens PC, enn når det lagres i nettskyen. Dessuten er det en stor fordel at elevene kan få tilgang til sitt materiale uansett hvor de befinner seg, sier Askwall til ComputerSweden.

Chromebook er enda ikke lansert i Norge, selv om den har vært tilgjengelig hos våre naboer i en del måneder. Årsaken til at den norske lanseringen lar vente på seg skal være BankID. Denne viktige tjenesten er nemlig avhengig av java-støtte i nettleseren. Det støttes ikke i Chrome OS.

    Les også: