ANALYSER

Inntil 30 prosent bruker Firefox i Europa

Andelen som bruker Firefox varierer voldsomt mellom de europeiske landene, viser en ny undersøkelse.

21. mars 2007 - 08:17

Det tyske nettannonse-selskapet Adtech offentliggjorde i dag nye tall om det europeiske nettlesermarkedet. Tallene er hentet inn i forbindelse med flere milliarder annonsevisninger fordelt på 4000 europeiske nettsteder i perioden november 2006 til februar 2007.

I forbindelse med en tilsvarende undersøkelse i fjor vår, mente Adtech at veksten i bruken av Firefox hadde stoppet opp og at Internet Explorer igjen ble mer brukt. Nå har denne trenden snudd – til tross for at Microsoft har lansert en ny utgave av Internet Explorer.

Adtech skriver i en pressemelding at Internet Explorer 7 har vokst kraftig de siste månedene. Siden lanseringen i november i fjor bruker 25 prosent av europeerne denne nettleseren. Nettleseren står sterkest i Frankrike og Storbritannia, med mer enn 30 prosent av det totale nettlesermarkedet i begge landene. Men disse brukerne har stort sett gått over fra Internet Explorer 6.

Alt i alt mener Adtech at stadig flere velger vekk Internet Explorer til fordel for alternativene, først og fremst Firefox. I fjor våres hadde Internet Explorer totalt en markedsandel på omtrent 83 prosent i Europa. Nå er dette tallet blitt redusert til omtrent 77 prosent.

Sterkest gjør Firefox det i Tyskland og Finland, hvor henholdsvis 30 og 28 prosent av brukerne har tatt i bruk Mozillas nettleser. Svakest er stillingen i Danmark, hvor mindre enn syv prosent av nettleserbrukerne benytter Firefox.

    Les også:

Diagrammet nedenfor viser den europeiske markedsandelen til de vanligste nettleserne.

Adtech har ikke oppgitt tall for Norge i rapporten. I digi.no registrerer vi hvilke nettlesere våre lesere bruker. Våre tall for mars så langt er gjengitt i diagrammet nedenfor. Det må understrekes at digi.no-leserne ikke er spesielt representative for den jevne, norske nettleserbrukeren, som i større grad benytter Internet Explorer. Tallene er basert på antallet brukersesjoner, ikke på antallet unike besøkende.

Internet Explorer er blitt benyttet i omtrent 59 prosent av tilfellene. Nærmere halvparten har benyttet Internet Explorer 7, noe som egentlig er ganske lav andel med tanke på at over 92 prosent av Windows-brukerne som har besøkt digi.no, benytter XP eller Vista (se diagram nedenfor), som begge støtter IE7.

Firefox benyttes i omtrent 27 prosent av sesjonene, mens Opera benyttes i omtrent ni prosent av tilfellene.

Den eneste av nettleserne som ikke er med i diagrammet, men som likevel har en andel på mer enn én prosent, er Safari 2.0, som er benyttet i forbindelse med 2,2 prosent av sesjonene.

Diagrammet nedenfor viser hvilke operativsystemer som er blitt benyttet.

digi.no understreker at undersøkelsene kan inneholde flere feilkilder som påvirker resultatene i ulike retninger.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.