JUSS OG SAMFUNN

Innvandrere bak alt det nye i Silicon Valley

De fleste nye teknologibedrifter i kjerneområdet Silicon Valley etableres av innvandrere.

5. jan. 2007 - 08:54

Området mellom San Francisco og San Jose i California går under kallenavnet Silicon Valley. Det er herfra mange av verdens største og mest kjente IT-selskaper har sitt fødested. Intel, HP, Apple og Google er bare noen av mange suksesshistorier herfra.

Det har en stund vært kjent at det ikke lengre er amerikanere som hovedsaklig står bak nye oppstartsselskaper i Silicon Valley. I rapporten America's New Immigrant Entrepreneurs, skrevet av forskere ved Duke University og University of California, Berkeley, slås det fast at innvandrere står bak flertallet av nye teknologiselskaper som etableres.

– For de av oss som tør å forlate hjemland og familie, er det ikke nok å nøye seg med en jobb. Det ligger naturlig for oss å ta risiko, sier inderen Vivek Khuller, gründer av DiVitas Networks, til lokalavisa San Jose Mercury News.

Det er først og fremst innvandrere fra India, Taiwan og Kina som står bak mange av oppstartsselskapene.

– USA har mange fordeler, blant annet et juridisk og finansielt system som oppmuntrer til entreprenørskap, men den hemmelige ingrediensen er innvandrere. Dette er folk som er vant til å jobbe i land med en milliard innbyggere og som er vant til å slite med korrupsjon og andre hindringer. Når de får plantet beina på fruktbar jord blomstrer de, sier Vivek Wadhva, rapportens redaktør, til San Jose Mercury News.

En tidligere studie utført av National Venture Capital Association viser 47 prosent av oppstartsselskapene i Silicon Valley som får penger fra ventureselskaper, startes av selskaper med innvandrerbakgrunn.

En annen rapport som går under navnet The Duke Study, og som tar for seg litt over 2000 teknologiselskaper startet mellom 1995 og 2005 viser at52 prosent av oppstartsselskapene har minst en gründer med innvandrerbakgrunn.

– Silicon Valley bryr seg ikke om hvilken hudfarge du har, hvor du har din opprinnelse fra eller hvilket kjønn du har, så lenge du har talent og er innstilt på å jobbe hardt, sier Vish Mishra, senior venture partner i Clearstone Venture Partners, til San Jose Mercury News.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.