KOMMENTARER

Institutt for informatikk, UiB, tar datasikkerhet på alvor

KOMMENTAR: Sak på digi.no kan gi feil inntrykk, mener professorene Hole og Ytrehus.

Kjell Jørgen Hole (fra v.) er professor ved UiB og daglig leder av Simula@UiB. Øyvind Ytrehus er professor ved UiB og sjefsforsker ved Simula@UiB.
Kjell Jørgen Hole (fra v.) er professor ved UiB og daglig leder av Simula@UiB. Øyvind Ytrehus er professor ved UiB og sjefsforsker ved Simula@UiB. Bilde: UiB
Kjell Jørgen Hole, Øyvind Ytrehus
17. juni 2016 - 15:52

Artikkelen i digi.no 17. juni 2016 om manglende fokus på sikkerhet i IT-bransjen kan gi et inntrykk av at Institutt for informatikk ved Universitetet i Bergen (UiB) ikke legger vekt på datasikkerhet i utdanningen av informatikere.

Vi vil gjerne få korrigere dette inntrykket.

Fagfeltet kryptologi er et viktig grunnlag for å skape sikre IKT-systemer. Selmersenteret ved Institutt for informatikk har undervist kurs i kryptologi i en liten mannsalder. Senteret har fått meget gode evalueringer av Norges forskningsråd og har vært en av de beste forskningsgruppene innen informatikk i Norge i flere tiår. Ansatte ved instituttet har også lenge forelest kurs i anvendt datasikkerhet. Gjennom årene har instituttet utdannet en rekke kandidater med Bachelor- og Mastergrad i datasikkerhet. Mange av disse kandidatene har i dag viktige stillinger i norsk næringsliv og forvaltning. Det er derfor grunnlag for å hevde at UiB tar sikkerhet på alvor i sin utdanningen av informatikere.

I 2016 startet UiB og Simula Research Laboratory et nytt forskningssenter innen datasikkerhet. Senteret har fått navnet Simula@UiB. Det har som mål å øke omfanget på utdanningen og forskningen innen datasikkerhet i Norge. Simula@UiB er finansiert av UiB, Simula og Samferdselsdepartementet. Opprettelsen av Simula@UiB viser igjen at datasikkerhet blir tatt på alvor ved Institutt for informatikk og UIB.

Endelig har Institutt for informatikk vedtatt et nytt bachelorprogram i datasikkerhet. Målet for programmet er å utdanne kandidater med solide kvalifikasjoner innenfor datasikkerhet. Programmet gir et godt grunnlag for videre studium på masternivå.

En PhD-utdanning er en forskerutdanning, og derfor svært dyp og spesialisert. Det er derfor urimelig å kreve at PhD-utdanningen skal dekke "alt" innen IKT. Derimot er det grunn til å argumentere for at bachelor- og masterstudenter, som kvalifiserer seg for jobber innenfor drift og utvikling av IKT-systemer, bør lære mer om sikkerhet enn det som er obligatorisk i dag. Dette gjelder ikke bare UiB, men de aller fleste universiteter i Norge og verden forøvrig.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.