UTVIKLING

Integrer Google Earth på websidene

Google har gjort det mulig for webutviklere å vise Jorden i 3D på enhver webside.

Monster Milktruck parkert foran Stortinget
Monster Milktruck parkert foran Stortinget
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
29. mai 2008 - 09:01

Google Earth har til nå vært et separat program hvor brukerne har kunnet se Jorden i 3D. Informasjonslag fra ulike leverandører og brukergenerert innhold bidrar til å forbedre opplevelsen.

    Les også:

I går, under utviklerkonferansen Google I/O, kunngjorde Google at selskapet har sluppet et programmeringsgrensesnitt (API) og en nettleserplugin som gir Google Earth-funksjonalitet også på vanlige websider.

Mange nettsteder - 150.000 ifølge Google - har i dag integrert Google Maps på én eller flere websider. Disse skal nå, hvis de ønsker det, kunne tilby 3D-visning av det samme innholdet ved å legge til bare én ekstra linje med kode.

Google Earth Browser Plug-in finnes til Internet Explorer 6 og nyere, samt en håndfull nettlesere basert på Mozillas Gecko-motor, for eksempel Firefox 2. Den er foreløpig kun tilgjengelig for Windows XP og Vista.

Webutviklere kan bruke det JavaScript-baserte API til plugin-en for å lage rikere Earth-baserte webapplikasjoner. Plugin-en støtter KML-formatet, som er kjent fra Google Earth, og gjør det mulig å manipulere 3D-omgivelsene med polygoner, linjer, stedanmerkninger og annet.

Alt av 3D-bygninger som finnes i Google Earth, vises også i nettleserutgaven. Det er også mulig svitsje over til Google Sky-modus for å se stjerner og planeter.

Mer informasjon om Google Earth API finnes på denne siden, inkludert et eksempler.

Moster Milktruck bestiger Mount Everest med Google Earth Browser Plug-in.

Et av eksemplene som er spesielt underholdende, er Moster Milktruck. Da beveger man seg på bakkeplan med en monsterutgave av en melkebil. Melkebilen tar hensyn til terrenget, slik at å kjøre oppover fjellsider, slik som på bildet ovenfor, går helt fint. Den tar derimot ikke hensyn til 3D-modellene, slik som bygninger, så disse kjører man tvers gjennom.

Moster Milktruck kjøres i Oslo. Video laget av Knut Håkon Frølich i Oslo 3D.

Mest givende er det kanskje å kjøre med melkebilen gjennom byer hvor det er blitt laget flere 3D-bygninger, for eksempel i San Francisco. Da får man inntrykk av virkelig å kjøre i gatene. Følg forøvrig med på kommentarene fra melkebilen mens du kjører.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.