AVTALER & KONTRAKTER

Integrerer Adobe Flash i Google Chrome

Oppsiktsvekkende samarbeid mellom de to selskapene.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
31. mars 2010 - 08:29

Google kunngjorde i går at selskapet skal samarbeide med Adobe om å integrere Flash Player inn i nettleseren Chrome. Formålet med dette er å omgå en del svakheter i dagens plugin-grensesnitt, som kan føre til inkompatibilitet, redusert ytelse og visse sikkerhetsutfordringer.

De fleste nettlesere, bortsett fra Internet Explorer, benytter plugin-grensesnittet NPAPI (Netscape Plugin Application Programming Interface), som stammer fra 1996, men som ble utvidet med blant annet skriptstøtte i 2004.

Integrasjonen av Flash Player i Chrome er et skritt på veien - trolig et midlertidig et - mens nettleserleverandørene og Adobe gjør seg ferdige med å definere det som skal bli neste generasjons programmeringsgrensesnitt for plugins.

Det nye grensesnittet skal løse utfordringene som er knyttet til NPAPI. Blant annet skal det være operetivsystem- og nettlesernøytralt. Det skal åpne for tettere integrasjon mellom plugins og nettleseren, det skal tilby bedre ytelse og gjøre det enklere å bevare sikkerheten, for eksempel gjennom bruk av sandkasse-teknikker.

Den første versjonen av Chrome med integrert Flash Player, 5.0.360.x, er allerede tilgjengelig via utviklerkanalen.

Den innebygde Flash-pluginen aktiveres ved å kjøre Chrome fra kommandolinjen med parameteren «--enable-internal-flash».

Denne avgjørelsen kommer garantert til å bli omdiskutert. Mange har motforestillinger mot plugins generelt og Adobe Flash Player spesielt, blant annet fordi det er usedvanlig mange sikkerhetsproblemer knyttet til denne løsningen.

Men Google mener å kunne løse dette. Delvis ved at pluginen nå vil bli automatisk oppdatert like ofte som Chrome selv, uten at brukerne trenger å tenke på å måtte oppdatere pluginen i tillegg. Men Google planlegger også å utvide Chrome sikre sandkasse til websider med Flash-innhold. Det vil si at dette innholdet kjøres i et område som er adskilt fra resten av systemet.

Også Adobe har utgitt et blogginnlegg om samarbeidet og den kommende plugin-standarden.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.