Integrerer tale, data og video i én infrastruktur

Cisco Systems søker mot nye markeder og har utviklet en strategi som skal gi en felles infrastruktur for tale, data og video. Dette vil igjen føre til nye tjenestetyper og rimelige drifting.

Cisco Systems søker mot nye markeder og har utviklet en strategi som skal gi en felles infrastruktur for tale, data og video. Dette vil igjen føre til nye tjenestetyper og rimelige drifting.

Tenk deg at du ønsker å handle en skjorte fra en nettbutikk. Et bilde av skjorten på nettstedet forteller deg at den finnes med rød farge, men du vil gjerne ha den blå. Alt du gjør er å klikke på et gitt felt på websiden, så kan du få snakke med en kundekonsulent ved nettbutikken - via IP-telefonen du har ved siden av eller innebygget i datamaskinen.

Et annet eksempel: Tenkt deg at du sitter i et viktig møte. Samtidig venter du på at din kone skal ringe deg på kontortelefonen for å fortelle at fødselen har startet. Du vil for alt i verden ikke gå glipp av dette, men samtidig ønsker du ikke at samtaler fra alt fra feiloppringninger til svigermor skal forstyrre møtet. I dag har du ett valg. Skaff deg en personlig sekretær som filtrerer alle innkommende samtaler til ditt nummer. Men snart kan telefonen din trolig gjøre dette automatisk.

Det vil si, du kan fortelle kontortelefonen din hvor du er og hvilke andre telefonnummer kan nås på. Du kan fortelle telefonen hvilke samtaler som skal sendes videre, hvilke som kan få legge igjen en beskjed og eventuelt andre som bare skal få beskjed om å ringe en annen gang. Når din kone så ringer for å fortelle at hun er på vei til sykehuset, kobler kontortelefonen din samtalen videre inntil den kommer fram til rett mottaker, det vil si deg.

Den nye strategien fra Cisco Systems kalles AVVID - Arkitektur for Voice (tale), Video og Integrert Data. Strategien består i tillegg til arkitekturen også av en produktplan, selv om ingen produkter er klare ennå.

Grunnleggende i AVVID er overgangen fra linjesvitsjet til pakkesvitsjet telefoni eller tale - også kjent som IP-telefoni.

Arkitekturen vil være basert på åpne standarder. Det vil si at selv om du har en svitsj eller sentral fra Cisco, behøver ikke alt det andre utstyret som behøves komme fra samme leverandør. I dag er dag er de fleste telefonsystemer basert på proprietære løsninger, noe som gjør at det kun er konkurranse om hele systemer og ikke på detaljnivået.

I tillegg er kostnadene ved bruk av IP uavhengig av geografi. Det koster ikke mer å laste ned en fil fra en server i USA enn fra en server i Norge. Alt går til lokaltakst.

- For tilbyderen av slike tjenester som AVVID omfatter, vil også kostnadene bli lavere, ifølge Christian Renaud, produktsjef for voice ved Cisco Systems. Dette skyldes selvsagt at det ikke er behov for separate infrastrukturer for data, video og tale. I tillegg vil det kunne spares inn penger ved at alt servicepersonellet nå vil kunne ta seg av alle de tre tjenestene, i stedet for å ha en gruppe for telefoni, en gruppe for data også videre.

Bjørn Christensen, administrerende direktør i Cisco Systems Norge, innrømmer at det er dristig å utfordre leverandører som Lucent og Nortel på denne måten, ikke minst fordi Cisco aldri har vært noen aktør i dette området tidligere. Men han forteller videre at Cisco har vist gode resultater i forbindelse med liknende utfordringer, blant annet i forbindelse med LAN-svitsjing hvor selskapet nå ha en markedsandel på omkring 50 prosent.

Les mer om AVVID her: Cisco om Architecture for Voice, Video and Integrated Data

Til toppen