Integrert NT-tjener lar PC-en erstatte telefonen

Hewlett-Packard vil tilby NT-tjenere med integrerte sentralbord i annet halvår. Apparatene lar all intern tale og data gå over det samme nettet. På pulten trenger du bare en PC med telefonrør.

Hewlett-Packard vil tilby NT-tjenere med integrerte sentralbord i annet halvår. Apparatene lar all intern tale og data gå over det samme nettet. På pulten trenger du bare en PC med telefonrør.

En gang i løpet av annet halvår 1999 lover Hewlett-Packard å kunne levere to kombinerte telefoni- og datatjenere. Dette er de første produktene fra alliansen mellom telekom-giganten Nortel på den ene siden og datagigantene Microsoft, Intel og Hewlett-Packard på den andre.

Alliansens fremste mål er å posisjonere selskapene til å erobre en god del av det enorme markedet for telekomutstyr, i en tid preget av konvergens mellom utstyr for telefoni og utstyr for datanettverk. Nortel innleder en prosess der proprietær telekom-teknologi gradvis finner veien til Windows NT og Intel-brikker. Hewlett-Packards rolle er å uttrykke denne prosessen gjennom nye integrerte produkter, i tett samarbeid med de øvrige tre partnerne.

De nye tjenerne fra HP nytter teknologi fra Nortel for å håndtere telefoni-biten. Det nevnes to modeller. Business communications server er rettet mot små og mellomstore bedrifter. Den tilbyr et sentralbord integrert med NT-tjeneren, dog ikke så integrert at sentralbordet slutter å fungere hvis selve tjenerbiten er nede. Den eneste betingelsen er at tjeneren er tilsluttet lysnettet. Apparatet vil formidle stemmepost, kjøre Microsoft Small Business Server og styres av standard styringsvare. Hvis en organisasjon har ordnet seg slik at de ansatte kan få opp sin personlige arbeidsflate fra en hvilken som helst PC i nettverket, vil tjeneren også sørge for at alle telefonsamtaler dirigeres til den samme PC-en.

Den andre modellen er døpt Business messaging server og retter seg mot mellomstore og store organisasjoner. Her tilbys flere tjenester, og en integrasjon med sentralbord også fra andre "ledende leverandører" enn Nortel. Brukerne tilbys her ett enhetlig grensesnitt mot alle former for kommunikasjon, det vil si telefonsamtaler, e-post, faks, stemmepost og så videre.

Microsoft-sjef Bill Gates deltok per satellitt da alliansen kunngjordes offisielt, og leverte denne udødelige kommentaren: "Jeg ser konvergensen av miljøene for tale og data som en byggekloss for å oppnå visjonen om et digitalt nervesystem."

På pressekonferansen ble HP konfrontert med selskapets avtaler med Cisco, en hard konkurrent til Nortel (som i fjor høst kjøpte Bay Networks). Svaret her var at Cisco-avtalen gjaldt IP-baserte teknologier, mens den nye alliansen med Nortel innebærer å tilpasse eksisterende telekom-verktøy til Wintel-baserte systemer.

Av andre nyere tiltak fra telekom-selskaper innen konvergens mellom telefoni og data, kan nevnes meldingsalliansen mellom Lucent Technologies og Sun.

Til toppen