- Integrert PC-grafikk vil snart dø ut

Flyttes fra brikkesett til prosessoren.

- Integrert PC-grafikk vil snart dø ut
(Bilde: Intel)

Flyttes fra brikkesett til prosessoren.

Mange av dagens pc-er, både stasjonære og bærbare, har en grafikkprosessor integrert i brikkesettet på hovedkortet. Men dette er et fenomen som snart vil forsvinne, mener analyseselskapet Jon Peddie Research.

I en ny rapport, «The Future Of Integrated Graphics», skriver analyseselskapet at andelen andelen leverte grafikkprosessorer som er av den integrerte typen, vil reduseres fra 67 prosent i 2008 til 20 prosent i 2012. Innen 2013 antas andelen å være mindre enn én prosent.

Jon Peddie Research mener ikke at de brikkesett-integrerte grafikkprosesserene vil erstattes av diskrete grafikkløsninger, altså separate grafikkort. I stedet vil man fra slutten av 2009 også kunne velge grafikkprosessorer som er integrert i cpu-en til pc-ene, gjerne på en slik måte at de laget på det samme silisiumstykket. Dette skriver InformationWeek.

Brikker med både CPU og GPU finnes allerede til mobiltelefonmarkedet, men i fjerde kvartal kommer Intel med Arrandale, som er kodenavnet på en prosessor for bærbare pc-er som integrerer grafikkstøtte i den samme pakken som CPU-en, som kalles Westmere.

Intels første brikke med både CPU og GPU.
Intels første brikke med både CPU og GPU. Bilde: Intel

AMD har også lignende planer, kalt Fusion, men dette vil selskapet ifølge Jon Peddie Research først lansere i andre kvartal av 2011.

Nvidia satser mer på mobilmarkedet med Tegra, som integrerer selskapets grafikkløsninger med en ARM-basert CPU. Men denne kombinasjonen kan også være egnet for små pc-er, slik som netbooks. Men selskapet har så godt som bekreftet at det planlegger å utvikle x86-prosessorer.

Det er også et marked også Via Technologies ønsker å angripe, i samarbeid med datterselskapet S3 Graphics. Selskapene skal dog ikke ha avslørt konkrete konkrete planer om dette ennå.

    Les også:

Til toppen