FORBRUKERTEKNOLOGI

Integrert stavekontroll i neste Firefox

Neste versjon av Mozilla Firefox nærmer seg. Stavekontroll og antiphishing er blant de viktigste nyhetene.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
11. juli 2006 - 10:13

Mozilla ventes i dag å slippe den første betautgaven til Firefox 2.0. Foreløpig er det blitt sluppet tre kandidatversjoner. Betautgaven, Bon Echo, er på ingen måte beregnet for sluttbrukere, men forteller en del om hva som er i vente. Den endelige utgaven av Firefox 2.0 kan ventes i løpet av dette kvartalet, mens lanseringen av versjon 3.0 planlegges tidlig på nyåret.

Selv om den kommende utgaven av Firefox regnes som en stor oppgradering, er det ikke så mye nytt i selve brukergrensesnittet. Det vil være velkjent for de fleste. Men noen nyheter er det likevel.

Blant de største, regnes integrasjonen av stavekontroll, slik at brukere som for eksempel skriver debatt- eller blogginnlegg, vil bli gjort oppmerksom på feilstavede ord ved at ordene understrekes med en rød, prikket linje. Brukeren skal kunne velge språk for stavekontrollen. Stavekontrollen vil kunne brukes i forbindelse med alle tekstfelt på websider.

En annen stor nyhet er et innebygd antiphishing-filter. Dette skal automatisk kontrollere nettsteder opp mot en lokalt lagret liste over kjente phishere. Det skal også være mulig å ta i bruk eksterne tjenester, som Google, i forbindelse med dette filteret.

    Les også:

I selve brukergrensesnittet er en del funksjonalitet hentet fra de mange populære utvidelsene til Firefox. Blant annet skal brukerne få mer kontroll over fanene. Det skal være mulig å gjenopprette faner som er blitt lukket, det skal være et kryss på hver fane for å gjøre dem enklere å lukke, og oversiktsfeltet over faner skal kunne rulles horisontalt når den er blitt for lang. Men som beskrevet på denne siden, kan mye av denne nye funksjonaliteten skrus av igjen hvis den ikke faller i smak.

Firefox 2.0 skal også kunne gjenopprette brukersesjoner, slik at de sidene som var åpne da nettleseren ble lukket, enten frivillig eller som følge av en krasj, også er tilgjengelige når nettleseren startes på nytt.

Sikkerheten knyttet til utvidelser skal være forbedret, det gjelder støtten for offline nettlesing og mellomlagring av innhold. En oversikt over den nye funksjonaliteten finnes her.

Fortsatt er det slik at nettleseren deaktiverer utvidelser som ikke nødvendigvis er kompatible med nettleseren. Den vil se etter oppdateringer, men det i mange tilfeller vil ikke disse være tilgjengelige allerede nå.

De nyeste utgavene av Bon Echo er tilgjengelige her.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.