Integrert utvikling med lynkurs i UML

Rational XDE Professional 2002 avskaffer skillet mellom design og koding, er integrert mot både Java og .Net, og tilbyr lynkurs i UML.

XDE Professional er et utviklingsmiljø laget av Rational Software, et av verdens største programvareselskaper med over 750 millioner dollar i omsetning i 2001. Rational har et tett samarbeid med blant andre Microsoft og IBM.

Versjon 2002 av XDE - "extended development environment" - er tett integrert mot blant annet IBM WebSphere Studio Application Developer og Microsoft Visual Studio.Net.

Rational mener XDE tetter gapet mellom design og utvikling, ved å lenke sammen utviklingsmiljøene med Rationals design- og modelleringsteknologi. Det skal bety at man bruker mindre tid på feilretting og gjennomgang, og øker sjansen for holde både leveringsfrister og kvalitetskrav.

Blant egenskapene i XDE er en omfattende samling designmønstre, og et lynkurs i det forente modellspråket UML ("Unified Modeling Language"). UML gir en rekke fordeler i store utviklingsprosjekter: Det gjør det lettere for utviklerne å kommunisere med hverandre, og det blir enklere å forstå komplekse systemer. Dessuten dokumenteres modellen fortløpende. Rational mener å ha laget et system som gir rask innlæring og inspirerer til daglig bruk av UML. Du lærer UML mens du jobber. Blant finessene Rational nevner, er at XDE også kan gå den omvendte veien, altså generere UML-representasjon fra ferdig kode. Det kommer til nytte når man skal lære seg UML. Det bidrar også til å dokumentere det man gjør. En annen finesse er synkronisering mellom modell og kode, en prosess som kan kjøres manuelt, eller automatiseres.


XDE omfattes av en rekke andre tiltak fra Rational, blant annet utviklerportal og webbasert e-læring.

At Rational rir begge hestene Java og .Net, betyr ikke at selskap er outsider i forhold til rivalene. Ved den offisielle lanseringen av Visual Studio.Net, ble Rationals Grady Booch kalt opp på podiet av Bill Gates for å demonstrere XDEs fordeler for Visual Studio-utviklere. Denne demo'en er for øvrig lagt ut på Rationals nettsted.

To andre verktøy bør nevnes. Rational kunngjorde nylig at det også støtter WebLogic fra BEA. Java-utviklere som ikke vil velge utviklingsmiljø fra en kommersiell leverandør, kan velge Eclipse, et miljø som IBM nylig overlot til fellesskapet for åpen kildekode. Eclipse leveres med XDE.

Trendforskere tror ikke det vil kunne kåres noen klar vinner i rivaliseringen mellom Java og .Net de kommende årene. På den andre siden spår Gartner at 80 prosent av nye utviklingsprosjekter i 2003 vil velge enten Java eller .Net som plattform.


I Norge opplyser Rational Software Norway at XDE Professional 2002 allerede er i salg, og at prisen er fra 22.000 kroner eks mva.

Til toppen