BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel: 64-biters Merced i 1999

Brikkefabrikanten Intel har kunngjort at Merced-brikken, offisielt kjent som IA-64, vil bli klar i løpet av 1999.

Eirik Rossen
13. okt. 1997 - 11:02

Merced er et fellesprosjekt mellom Intel og Hewlett-Packard, for å lage en 64-biters RISC-prosessor. Leveringstidspunktet har hittil ikke vært kjent, før Intel før helga kunngjorde at datoen ville være "en gang i 1999".

Intel sa at en nærmere kunngjøring om Merced-arkitekturen vil bli lagt fram på arrangementet Microprocessor Forum i San Jose tirsdag 14.10. Da får vi blant annet en forklaring på et nytt begrep som har sirkulert rundt Merced: "eksplisitt parallellisme". Intel vil samtidig orientere om planene for 32-biters prosessorer.

Før helga sa Intel at brikken ville lages med en 0,18 mikron-prosess. Det representerer et stort skritt framover for Intel, som hittil ikke har gått lenger enn en 0,25 mikron-produksjonsprosess, anvendt for MMX-brikker til bærbare PC-er.

Intel sa ingenting om produksjonskostnader eller prising. Men det spekuleres i om den mindre produksjonsprosessen kan føre til en forholdsvis lavere pris.

På programsiden sa Intel at 64-biters-prosessoren ville være i stand til å kjøre "all programvare" som kjøres på Pentium II. Samtidig vil den være i stand til å kjøre all programvare utviklet for Hewlett-Packards PA-RISC-prosessorfamilie.

Følgende selskaper ble nevnt som samarbeidspartnere med Intel i Merced-prosjektet: Compaq, Dell, Hewlett-Packard, Hitachi, Microsoft, NetPower, Oracle, Phoenix Technologies, SAP AG, SAS Institute, SCO, Sequent Computer Systems, Stratus Computer og Unisys. Intel sier de har aktivt oppfordret ledende leverandører til å kunngjøre støtte til Merced.

Sequent vil bruke Merced i en ny serie NUMA-servere (Non-Uniform Memory Access).

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.