JUSS OG SAMFUNN

Intel anklager EU for maktmisbruk

Intel mener EU gjør det umulig for dem å forsvare seg.

28. nov. 2008 - 14:45

En notis i EUs lysningsblad (Official Journal of the European Union) datert 22. november forteller at prosessorgiganten Intel den 10. oktober i år klaget til EU-ankeinstansen Court of First Instance med påstand om at EU-kommisjon på ulovlig vis hindrer dem fra å få tak i dokumenter de trenger for å forsvare seg mot anklagene om misbruk av monopolmakt.

Den aktuelle siden i lysningsbladet er tilgjengelig online: C 301/60 Official Journal of the European Union (pdf).

I juli i år anklaget EU-kommisjonen Intel for brudd på antitrustlovene: Intel skal ha gitt rabatter til europeiske pc-leverandør mot at de avholdt seg fra å bruke AMD-prosessorer, og de skal også ha betalt pc-leverandører for å utsette markedsføringen av maskiner med AMD-prosessor.

I Intels klage heter det at EU-kommisjonen har nektet dem innsyn i flere dokumenter som de trenger for å kunne forsvare seg. Særlig viktig for Intel er å få innsyn i dokumenter fra AMD. Intel ber ankeinstansen heve avgjørelsen som nekter dem innsyn. De ber om at fristen for å svare på kommisjonens anklageskriv mot dem utsettes til 30 dager etter at de har fått innsyn i dokumentene, og de ber videre om at domstolen beordrer EU-kommisjonen til å dekke Intels kostnader.

Intel begrunner klagen med at EU-kommisjonen handler i strid med lovverket når de nektes innsyn i viktige saksdokumenter. De stempler EU-kommisjonens etterforskning som «diskriminerende og partisk» og anfører at den føres på en måte som hindrer Intel fra å forsvare seg.

En talsperson for EU-kommisjonen sa til ZDNet.uk i går at de «selvfølgelig» vil fortelle sin versjon av historien når saken behandles i domstolen, men nektet ellers å kommentere Intels påstander. Vedkommende sa ellers at etterforskningen fortsetter.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.