Intel annonserte 32/64-bits prosessorteknologi

Så godt som alle ryktene rundt tirsdagens prosessorannonseringer fra Intel ble bekreftet av Intel-sjef Craig Barrett.

Så godt som alle ryktene rundt tirsdagens prosessorannonseringer fra Intel ble bekreftet av Intel-sjef Craig Barrett.

Intels toppsjef, Craig Barrett, fortalte i sin hovedtale under Intel Developer Forum i går at selskapet i begynnelsen av andre kvartal i år vil introdusere en teknologi som en utvidelse av IA-32-arkitekturen for servere og arbeidsstasjoner, for å kunne støtte 64-bits minne. Dette betyr altså, som flere skrev tirsdag ettermiddag, at det vil komme Xeon-prosessorer som kan kjøre både 32-bits og 64-bits programvare.

Intel bekrefter også at brikkene vil få støtte for PCI Express, DDR2-minne og være utstyrt med bedre strømstyringsfunksjonalitet og SSE3-instruksjoner.

Ifølge blant annet The Inquirer skal Barrett ha kalt nyheten "one of the worst-kept secrets in San Francisco".

Nocona er kodenavnet på prosessorene som kommer først. Dette er prosessorer for toveis servere. Noe senere vil det komme Prescott-prosessorer med 32/64-bits funksjonalitet for servere og arbeidsstasjoner med én prosessor. Brikker for maskiner med fire prosessorer eller mer vil bli utstyrt med Clackamas Technology i 2005. Disse har kodenavnet Potomac. Clackamas Technology, eller CT, er navnet på Intels 32/64-bits-løsning.

    Les også:

Ifølge News.com sa Barrett at selv om Intel i teorien kan innføre CT også i prosessorer for vanlige PC-er, har ikke selskapet noen planer om dette i den nærmeste framtiden. Dette skyldes først og fremst at det er lite programvare for vanlige brukere som støtter 64-bits teknologien, en annen ting er det at få PC-brukere vil ha råd til installere mer enn 4 GB med minne i maskinene. Det er jo økt minnekapasitet som er den viktigste forbedringen 64-bits teknologien bringer med seg.

Når det gjelder forholdet til AMDs Opteron- og Athlon 64-prosessorer er blitt antydet at prosessorer med Clackamas Technology skal være kodekompatible med AMD64-arkitekturen. Under en spørrerunde med pressen etter gårsdagens hovedtale, fortalte Barrett til blant annet The Inquirer at de nye brikkene i stor grad vil være kompatible med AMD64, selv om de arkitekturmessig vil ha store forskjeller.

Dette er viktig, ikke minst fordi Microsoft har antydet at det ikke er ønskelig å måtte lage operativsystemversjoner for hver av de ulike 64-bits arkitekturene.

- Intel fortjener ros for å sørge for at selskapets 64-bits-løsning er kompatibel med AMDs, sier Nathan Brookwood, analytiker i Insight 64, til News.com.

- Det må ha vært en vanskelig ting for dem å svelge, mener han. Tidligere har det normale vært at AMD har klonet Intels løsninger.

Til toppen